Wilders ageert tegen voordracht Aboutaleb

algemeen
0
17 okt '08
Geert Wilders noemt het 'gekkenwerk' dat een Marokkaan burgemeester wordt van Rotterdam.

Geert Wilders heeft de voordracht van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam aangegrepen om opnieuw tekeer te gaan tegen de mogelijkheid van Nederlandse politici er een tweede nationaliteit op na te houden

Met Aboutaleb als burgemeester verwordt Rotterdam tot 'Rabat aan de Maas', zei de PVV-voorman vrijdag. "Een Marokkaan als burgemeester van de tweede stad van Nederland is net zo gek als een Nederlander als burgemeester van Mekka."

Donderdag al kondigde Wilders' partijgenote Fleur Agema aan dat de partij de benoeming van Aboutaleb, momenteel staatssecretaris van Sociale Zaken, wil voorkomen. Eerder op de dag maakte de Rotterdamse gemeenteraad bekend de PvdA'er voor te dragen als opvolger van de huidige burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten (VVD). Aboutaleb wordt per 1 januari de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse komaf.

De voordracht van Aboutaleb leidde donderdag ook tot grote onvrede bij Leefbaar Rotterdam. Die partij is eveneens tegen de dubbele nationaliteit, en hekelde de manier waarop de voordracht tot stand is gekomen, buiten de openbaarheid.

Geert Wilders noemt het 'gekkenwerk' dat een Marokkaan burgemeester wordt van Rotterdam. "Aboutaleb kan beter burgemeester worden van Rabat in Marokko. Nog even en we krijgen een imam als aartsbisschop."

Wilders verzet zich al langer tegen Aboutaleb, omdat die naast een Nederlands paspoort ook een Marokkaans paspoort bezit. Marokkanen kunnen geen afstand doen van hun nationaliteit. De Marokkaanse overheid weigert dat te accepteren.Toen Aboutaleb vorig jaar staatssecretaris werd, was die dubbele nationaliteit voor de PVV reden om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Volgens de partij brengt het bezit van de Marokkaanse nationaliteit de loyaliteit van Aboutaleb aan de Nederlandse samenleving in gevaar.
Aboutaleb wil vrijdag niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat hij eerst de benoeming door de Koningin wil afwachten  

© MAROKKO.NL 2008
geert wilders
aboutaleb
paspoort
burgemeester
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi