'Marokkanen meer kans op schizofrenie'

algemeen
279
18 okt '08
Marokkaanse mannen hebben vier tot zes keer zo veel kans om schizofrenie te ontwikkelen als Nederlandse mannen.

Verschillende hulpverleners maken zich hier grote zorgen over. De reguliere hulpverlening sluit volgens hen niet aan bij Marokkaanse patiënten en hun familieleden.

Marokkaanse Nederlanders kloppen met hun problemen niet zo snel aan bij hun huisarts of instanties voor psychische klachten. Dit heeft onder meer te maken met de beeldvorming van schizofrenie bij Marokkanen. Er rust nog een groot taboe op psychische aandoeningen, aldus Nos.nl.

Schizofrenie openbaart zich meestal tussen het 15de en 25ste levensjaar. Marokkaanse ouders denken bij de eerste signalen vaak dat hun kind "bezeten" of "gek" is.

Veel ouders sturen hun kind naar Marokko of zoeken in Nederland naar alternatieve hulpverlening.

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening die gepaard gaat met waanideeën, hallucinaties en een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Prof. Dr. Wim Veling werkt als psychiater en onderzoeker bij Parnassia in Den Haag. Hij doet al jaren onderzoek naar de oorzaken van schizofrenie onder verschillende migrantengroepen.

Volgens Veling is "de wijze waarop allochtonen hun eigen identiteit bestempelen en de waarde die ze daar aan toekennen van invloed op de ontwikkeling van schizofrenie".

Om ervoor te zorgen dat ouders op de hoogte zijn van de ziekte geeft Ypsilon in Utrecht en omgeving huis-aan-huisvoorlichting. Bijzonder aan dit project is dat er naast een hulpverlener een ervaringsdeskundige ingeschakeld wordt. Dit zou drempelverlagend werken en moet voorkomen dat jongeren afglijden in de maatschappij. De effecten van dit project worden vanaf november wetenschappelijk onderzocht.

Je thuis voelen helpt In de Oase in Rotterdam wonen acht Marokkaanse mannen met schizofrenie. Het is de enige beschermde woongroep in Nederland voor deze doelgroep. De bewoners kunnen er hun eigen identiteit en gewoontes behouden.

De meeste bewoners stellen zich vragen over de islam én over hun ziekte: "Ben ik schizofreen omdat God mij wil straffen?" Om zulke vragen te beantwoorden is er op iedere maandag een geestelijk verzorger aanwezig.

De mannen vinden rust, gezelligheid en vriendschap bij elkaar. En volgend jaar wordt er een tweede Oase geopend.

© MAROKKO.NL 2008
marokkanen hulpverleners prof. dr. wim veling schizofrenie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi