Steeds meer kindermoorden in Nederland

algemeen
0
21 okt '08
Nederlandse kinderen worden steeds vaker door hun ouders vermoord.
In 2000 kwam dat nog vier keer voor. Maar in 2007 zijn vijftien kinderen door hun eigen ouders omgebracht. In 2005 kwam kindermoord binnen gezinnen het meest voor: toen werden 21 kinderen door hun (pleeg- of stief-)ouders om het leven gebracht. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van Spits uitgerekend, aldus Spitsnieuws.nl.


Kinderen in de leeftijd tot en met 4 jaar zijn het meest kwetsbaar, zegt een woordvoerder van het CBS. "Naarmate de leeftijd oploopt, zie je het aantal slachtoffers juist afnemen." Ook liggen vrijwel alle kindermoorden in de gezinssfeer. In 2007 kwamen in totaal achttien kinderen door een moord om het leven, van wie veertien door de hand van de ouders. "Datzelfde beeld zie je ook terug in eerdere jaren", zegt het CBS.

De cijfers bevestigen de indruk dat gezinsdrama's met dodelijke afloop voor ouders en kinderen vaker voorkomen in Nederland. "Dat past wel in het beeld van een samenleving die steeds complexer wordt", zegt hoogleraar relatie- en gezinstherapie Alfred Lange van de Universiteit van Amsterdam. "Hard onderzoek naar familiedrama's ontbreekt vooralsnog. Maar een mogelijke factor kan zijn dat wanhopige ouders voorbeelden in de media navolgen. Een andere mogelijke factor is de toename van depressies. Die groei hangt samen met de individualisering van de samenleving. Mensen zien soms geen uitweg meer, terwijl hulp uit de directe omgeving van familie, vrienden of buren niet altijd meer voorhanden is."
© MAROKKO.NL 2008
kinderen nederland gezinsdrama centraal bureau voor de statistiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
can2019
donald trump
zamalek
ongeluk
ov
rsb
iran
teheran
fifa
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech