Steeds meer kindermoorden in Nederland

algemeen
0
21 okt '08
Nederlandse kinderen worden steeds vaker door hun ouders vermoord.
In 2000 kwam dat nog vier keer voor. Maar in 2007 zijn vijftien kinderen door hun eigen ouders omgebracht. In 2005 kwam kindermoord binnen gezinnen het meest voor: toen werden 21 kinderen door hun (pleeg- of stief-)ouders om het leven gebracht. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van Spits uitgerekend, aldus Spitsnieuws.nl.


Kinderen in de leeftijd tot en met 4 jaar zijn het meest kwetsbaar, zegt een woordvoerder van het CBS. "Naarmate de leeftijd oploopt, zie je het aantal slachtoffers juist afnemen." Ook liggen vrijwel alle kindermoorden in de gezinssfeer. In 2007 kwamen in totaal achttien kinderen door een moord om het leven, van wie veertien door de hand van de ouders. "Datzelfde beeld zie je ook terug in eerdere jaren", zegt het CBS.

De cijfers bevestigen de indruk dat gezinsdrama's met dodelijke afloop voor ouders en kinderen vaker voorkomen in Nederland. "Dat past wel in het beeld van een samenleving die steeds complexer wordt", zegt hoogleraar relatie- en gezinstherapie Alfred Lange van de Universiteit van Amsterdam. "Hard onderzoek naar familiedrama's ontbreekt vooralsnog. Maar een mogelijke factor kan zijn dat wanhopige ouders voorbeelden in de media navolgen. Een andere mogelijke factor is de toename van depressies. Die groei hangt samen met de individualisering van de samenleving. Mensen zien soms geen uitweg meer, terwijl hulp uit de directe omgeving van familie, vrienden of buren niet altijd meer voorhanden is."
© MAROKKO.NL 2008
kinderen nederland gezinsdrama centraal bureau voor de statistiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
golaso
veronica inside
champions league
europa
boeing
super league
rotterdam
trump
denk
ram
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten