Burgemeesters zijn straatterreur zat

algemeen
14
22 okt '08
Burgemeesters zijn de overlast van veelal Marokkaanse jongeren in hun gemeenten zat.
De 23 ondervraagde gemeenten willen meer bevoegdheden om eerder te kunnen optreden tegen criminaliteit en straattereur. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Vooral de burgemeesters van grote steden dringen aan op meer middelen om gedwongen hulp te kunnen geven aan probleemgezinnen. De gemeenten verklaren dat de overlast de laatste vijf jaar weliswaar is gedaald maar dat de harde kern nog moeilijker te bereiken is. Zij ontrekken zich volgens sommige burgemeesters totaal aan de normen en waarden in de samenleving.

Het zou gaan om hooguit enkele tientallen jongeren per gemeente. Eindhoven schat de harde kern op 185, Ede negentien, Weert twintig. Utrecht concentreert zich op 52 groepen met wisselende etnische samenstelling, meldt de NOS.

De problemen doen zich vooral voor onder jongeren met een Marokkaanse afkomst, zo blijkt uit het onderzoek van de NOS. In tweederde van de gemeenten is hun aandeel in de overlast en jeugdcriminaliteit oververtegenwoordigd, aldus Depers.nl.

Het kabinet overlegt woensdag met burgemeesters van steden die kampen met overlast van Marokkaanse probleemjongeren. Aan het overleg nemen ook vertegenwoordigers van politie en het Openbaar Ministerie deel.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken had na de problemen in de Goudse achterstandswijk Oosterwei vorige maand toegezegd snel om de tafel te gaan zitten met vertegenwoordigers van zogenoemde 'Marokkanengemeenten'. 

Het overleg moet concrete oplossingen opleveren voor problemen waar de gemeenten tegenaan lopen. Naast Ter Horst zullen ook de ministers van Justitie, Integratie en van Jeugd en Gezin de bijeenkomst bijwonen. Ter Horst zal na afloop toelichten welke resultaten bereikt zijn.
© MAROKKO.NL 2008
burgemeesters straatterreur marokkanen minister guusje ter horst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
bouknadel
treinongeval
comoren
trein
afrika cup 2019
hulp
doden
sahara
verdwijning
migranten
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
tanger
frmf
hervé renard
mohammed vi
ajax
marrakech
eredivisie
rabat
spanje
hakim ziyech
amsterdam