Ruim baan voor de carriere-Marokkaan

economie
0
22 okt '08
De Nederlandse arbeidsmarkt wacht een toestroom van duizenden toptalenten van Marokkaanse afkomst.

Dat constateren wervingsbureaus, onderzoekers en prominente Marokkanen.

Uit cijfers van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat een derde van de in Nederland geboren Marokkaanse jongeren uit Amsterdam en Rotterdam afstudeert op de universiteit of een hogeschool.

Onderzoekers spreken van een nieuwe elite. Deze jongeren hebben geen problemen meer met de Nederlandse taal en kennen de ongeschreven regels van de kantoortuin. Ze kiezen opvallend vaak voor de studierichtingen rechten, economie en bedrijfskunde. Binnen een of twee maanden vinden deze jongeren doorgaans een goede baan, zegt onderzoeker Maurice Crul.

Volgens Mohamed Rabbae, als GroenLinks-Kamerlid een van de eerste Nederlandse Marokkanen die nationale bekendheid verwierf, barst het nu in Nederland al van de ‘accountants, biologen, sociologen, psychiaters, juristen, advocaten en chirurgen’ van Marokkaanse afkomst.

De benoeming van de Marokkaanse Nederlander Ahmed Aboutaleb als burgemeester in Rotterdam komt dan ook niet uit de lucht vallen, zegt Rabbae. Universiteiten en hogescholen zitten volgens hem vol twintigers, die gemakkelijk hun weg op de arbeidsmarkt zullen vinden. Maar de generatie hoogopgeleide veertigers en vijftigers is ongemerkt ook al op mooie posten in het bedrijfsleven en bij de overheid terechtgekomen.

Wervingsbureau Randstad Search and Selection bevestigt de trend. Directeur Robin van Barneveld spreekt van een ‘voor werkgevers ontzettend kansrijke groep’ en heeft inmiddels een programma laten ontwikkelen om deze potentiële werknemers te bereiken. In februari worden de eerste vijftig talenten verwacht voor een training, die hen moet klaarstomen voor het bedrijfsleven. Grote werkgevers als IBM, KPMG en KPN ondersteunen het project, aldus Ad.nl.

Volgend jaar vieren Nederlandse Marokkanen de 40-jarige verjaardag van het arbeidsverdrag tussen Nederland en Marokko.

© MAROKKO.NL 2008
marokkanen maurice crul mohamed rabbae carriere
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi