Buitengewone uitgaven als melkkoe misbruikt

economie
2
23 okt '08
De Belastingdienst is een enorme fraude op het spoor gekomen met aftrekposten voor bijzondere uitgaven

Bij een controle van 600 aangiften inkomstenbelasting over 2007 stuitten de inspecteurs op 65 miljoen euro aan verdacht grote aftrekposten voor buitengewone uitgaven. In vergelijking met voorgaande jaren zijn dit schokkende resultaten, aldus een zegsman van de Belastingdienst. In 355 andere aangiften werden opmerkelijk grote bedragen opgevoerd voor de aftrek van scholing, alimentatie en giften, aldus Telegraaf.nl.

Zo voeren ruim 200 mensen aftrekposten van buitengewone ziektekosten van meer dan een ton op. Zeker 45 mensen claimen recht te hebben op een aftrek van 1 miljoen euro of meer. Eén iemand claimt maar liefst 19,5 miljoen euro uitgegeven te hebben aan bijzondere ziektekosten en wil dat bedrag aftrekken. Enkele tientallen mensen voerden drie aftrekposten van meer dan een ton op. Een van de belastingplichtigen voerde in zijn aangifte een aftrekpost op van betaalde alimentatie van 5 miljoen euro.

"We hebben alle aanleiding om te denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is", laat de woordvoerder weten. De verwachting is dat er nog vele honderdduizenden gevallen van vermeende fraude ontdekt zullen worden. "We willen heel graag weten hoe mensen aan dergelijke bedragen denken te komen", aldus de woordvoerder.

De eerste 600 man waarbij fraude vermoed wordt, krijgen vandaag een blauwe brief op de mat. De grootste post voor aftrek van giften bedraagt € 4,5 miljoen. Een ander stelt € 2,7 miljoen aan scholingskosten gemaakt te hebben.

Wie zijn aftrekposten niet kan onderbouwen, wordt in het ergste geval strafrechtelijk vervolgd.

De ontdekking van fraude met de aftrek voor buitengewone uitgaven is een steun in de rug van het kabinet, dat juist deze post fors heeft ingeperkt. De regeling was zo ruim dat zelfs Armani-brillen konden worden afgetrokken. De bedoeling is nu dat alleen chronisch zieken en gehandicapten ervan kunnen gebruikmaken.
 

© MAROKKO.NL 2008
fiscus
fraude
buitengewone lasten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi