Marokkaan cel in om voetballiefde

buitenland
0
23 okt '08
De rechtbank van Marrakech heeft een scholier veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens gebrek aan respect voor de koning.
Zijn vergrijp: in plaats van de gebruikelijke slogan Allah, Het Vaderland, De Koning schreef hij Allah, Het Vaderland, Barca (FC Barcelona) op het schoolbord.

Marokkaanse media bespotten het oordeel van de rechter. Het heeft niets met de koning te maken, stelde een columnist in Al-Jarida al-Ula: „De jongen had net zo goed Allah, Barca, De Koning kunnen schrijven. Of Barca, Het Vaderland, De Koning.” In een cartoon in dagblad Le Soir spreekt een agent de jongen bestraffend toe: „Waarom heb je geen Real Madrid geschreven? Ezel!“
In Marokko worden regelmatig mensen veroordeeld wegens majesteitsschennis. Begin september werd een blogger veroordeeld tot twee jaar cel. Na felle kritiek uit binnen- en buitenland kreeg hij vrijspraak in hoger beroep, aldus Telegraaf.nl.

Volgens de jongste Persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen is het verbod op kritiek op de vorst in Marokko momenteel de belangrijkste inbreuk op de persvrijheid. Marokko kelderde in het jaarlijkse overzicht van de 106e naar de 122e plaats.

© MAROKKO.NL 2008
marokko marrakech koning barcelona al-jarida al-ula
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
bouknadel
treinongeval
comoren
trein
afrika cup 2019
hulp
doden
sahara
verdwijning
migranten
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
tanger
frmf
hervé renard
mohammed vi
ajax
marrakech
eredivisie
rabat
spanje
hakim ziyech
amsterdam