Albayrak wil meer mannen vervolgen na dumpen vrouw

algemeen
1
23 okt '08
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil meer mannen aanpakken die hun vrouw of kinderen in hun land van herkomst hebben gedumpt.
Politie en justitie stuiten nu vaak op juridische beperkingen in deze meestal lastige zaken. Maar Albayrak wil er meer werk van maken om aan te geven dat de praktijken onacceptabel zijn, meldt Nu.nl. De bewindsvrouw zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer, die blij was met haar toezegging.

Nadat een achtergelaten slachtoffer is geholpen, moet het onderzoek volgens Albayrak worden voortgezet om mogelijke bewijzen tegen de dader te verzamelen. Dat gebeurt nu veel te weinig, erkende ze.

Albayrak hoopt dat door de vernieuwde aanpak meer mannen strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Ook bekijkt ze of in het nieuwe migratiebeleid aanknopingspunten zijn om te voorkomen dat daders diverse malen een partner uit het buitenland laten overkomen nadat ze een eerdere partner hebben mishandeld of gedumpt.

De staatssecretaris gaat ook na of het klopt dat alleen al in Marokko jaarlijks tientallen en mogelijk ruim honderd kinderen tegen hun zin worden achtergelaten, zoals de Stichting Steunpunt Remigranten schat. Het gaat om kinderen die worden achtergelaten om te worden uitgehuwelijkt of om te voorkomen dat ze 'te westers' worden.

Voor Albayrak is een en ander reden om het huidige beleid van 'wedertoelating' van achtergelaten kinderen opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig te actualiseren, omdat het nu onoverzichtelijk is.

Ze wil de uitgangspunten wel handhaven. Een daarvan is dat bij langdurig verblijf in Nederland op jonge leeftijd een band met ons land wordt aangenomen.

Dat geldt nu onder meer voor betrokkenen die vanaf hun vierde langer dan tien jaar legaal in ons land hebben gewoond en voor hun 23e een verzoek tot wedertoelating doen. Albayrak gaat bekijken of die criteria moeten worden aangepast.

© MAROKKO.NL 2008
nebahat albayrak
staatssecretaris
justitie
vrouwen & kinderen
dumpen
land van herkomst
marokko
turkije
stichting steunpunt remigranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
hogesnelheidslijn
boot
hogesnelheidstrein
vn
team marokko
khashoggi
macron
medhi benatia
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa