Exameneisen voortgezet onderwijs verscherpt

algemeen
2
24 okt '08
Middelbare scholieren moeten in de toekomst aan strengere eisen voldoen om hun diploma te halen.

Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdag bekend gemaakt. De bewindsvrouw wil met de maatregel de aansluiting op het vervolgonderwijs verbeteren en de verschillen in resultaten tussen de schoolexamens en het centraal examen aanpakken.

Vanaf het schooljaar 2011/2012 moet voor het centraal examen een voldoende worden gehaald. Scholieren kunnen een onvoldoende tijdens het centraal examen nu nog compenseren met een goed cijfer voor het schoolexamen.

De cijfers voor de schoolexamens zijn vaak hoger dan die voor het centraal examen, omdat de scholen er zelf verantwoordelijk voor zijn. De staatssecretaris wil dat de scholen de schoolexamens standaardiseren omdat het er nu op lijkt dat de examens bij sommige scholen te makkelijk zijn.

Het centraal examen telt voor de helft mee voor het eindcijfer van leerlingen. De andere helft wordt bepaald door de schoolexamens die gedurende het examenjaar worden afgenomen. Op de eindlijst mag straks nog maximaal één vijf staan voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad is enthousiast over het plan van de staatssecretaris. "De HBO-raad is blij dat de staatssecretaris nu gehoor geeft aan de oproep van hogescholen voor meer aandacht voor taal en rekenen." De werkgeversvereniging van hogescholen klaagt al langer over de gebrekkige en reken- en taalvaardigheid van leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

© MAROKKO.NL 2008
van bijsterveldt
onderwijs
schoolexamen
verscherpt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
bouknadel
treinongeval
comoren
trein
afrika cup 2019
hulp
doden
sahara
verdwijning
migranten
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
tanger
frmf
hervé renard
mohammed vi
ajax
marrakech
eredivisie
rabat
spanje
hakim ziyech
amsterdam