Oorlog verklaard aan softdrugs in grensstreek

algemeen
71
24 okt '08
Burgemeester Michel Marijnen is de overlast beu en wijst erop dat negentig procent van de klanten uit het buitenland komt.
Met sluiting van acht coffeeshops, harde aanpak van de illegale drugshandel, hogere boetes en ontmoediging van drugstoeristen beginnen de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom de oorlog tegen de nederwiet.

De twee steden willen, met steun van de politie en het Openbaar Ministerie, zo een einde maken aan overlast en criminaliteit van de drugshandel, die wekelijks 25.000 drugstoeristen lokt. In afwachting van sluiting van de coffeeshops worden de gedoogcriteria aangescherpt: er mag nog maximaal twee in plaats van vijf gram wiet per klant worden verkocht en een handelsvoorraad van drie ons worden aanhouden in plaats van vijf. Bij een tweede overtreding worden de shops meteen gesloten. De boetes voor illegaal bezit van wiet gaan van 120 naar 180 euro.

''Dit is een cadeau voor het illegale circuit,'' meent Harrie Nieland uit Bergen op Zoom, raadsman van de tijdelijk gesloten coffeeshop International. ''Ik betwijfel of de rechter hiermee instemt.''
Burgemeester Michel Marijnen van Roosendaal en zijn ambtgenoot Han Polman van Bergen op Zoom zijn vol vertrouwen. ''We moeten het beleid goed uitvoeren. Pas als we dat niet doen, fluit de rechter ons terug,'' zegt Marijnen.

Hij is de overlast beu en wijst erop dat negentig procent van de klanten uit het buitenland komt. De Limburgse optie - coffeeshops in het centrum dicht en daarbuiten streng gecontroleerde shops openen - ziet hij niet zitten. ''Dan zijn we nog steeds aangewezen op een crimineel circuit. Het hele systeem corrumpeert de samenleving.''

Het 'nulbeleid', dat na een inspraakronde in februari van kracht kan worden, is gebaseerd op de bevinding dat drugstoeristen naar de gedoogde shops gaan vanwege de kwaliteit van de wiet. ''Door die shops te sluiten, haal je een belangrijke prikkel weg om te komen,'' zegt Marijnen. De burgemeesters noemen het gedoogbeleid 'mooi, maar wij doen niet meer mee'.

Producenten en handelaren denken daar anders over . ''Honderden, zo niet duizenden mensen verdienen een goede boterham aan teelt, verwerking, opslag, vervoer en verkoop van hennep,'' aldus een producent, aldus Parool.nl.

De bedrijfstak meent dat sluiting nauwelijks invloed heeft op de illegale handel. ''Meer dan negentig procent van de productie is voor de export. Misschien verkopen acht coffeeshops samen honderd kilo per week. Dat is net zo veel als naar één handelaar in Engeland gaat.''
© MAROKKO.NL 2008
burgemeester michel marijnen roosendaal coffeeshop
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
frankrijk
can2019
saoedi-arabie
rsb
caf
terrorisme
auto
onderwijs
ov
ongeluk
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech