Nieuwe paarse tomaat is extra gezond

algemeen
74
26 okt '08
Britse en Wageningse wetenschappers hebben een nieuwe, paarsgekleurde tomaat ontwikkeld.
Uit onderzoek is gebleken dat de tomaat extra gezond is en bescherming biedt tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

Volgens het onderzoeksinstituut Plant Research International van de Wageningen Universiteit zijn via genetische modificatie twee genen van het leeuwenbekje aan de tomaat toegevoegd. Die genen zijn nodig om anthocyanen te maken, paarskleurige antioxidanten die ook in zwarte bessen, aardbeien en cranberries voorkomen.

Deze stof beschermt niet alleen tegen bepaalde kankersoorten, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Tevens zouden anthocyanen ontstekingsremmend zijn. De nieuwe tomaten werkten goed bij muizen die heel vatbaar zijn voor kanker.

Van tomaten was al bekend dat ze gezond zijn. De vruchten bevatten veel lycopeen, dat zorgt voor afweer tegen een aantal ziektes.

Maar Nederlanders eten te weinig groenten en fruit om optimaal te profiteren van alle gezonde eigenschappen daarvan, aldus de onderzoekers. Daarom zoeken wetenschappers naar manieren om groente en fruit nog gezonder te maken. De nieuwe paarse tomaat is twee keer gezonder dan de rode exemplaren.
© MAROKKO.NL 2008
tomaten
onderzoek
wageningse & britse wetenschappers
paarsgekleurde tomaat
gezond
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
terrorisme
teheran
moskee
genocide
golf
openbaar vervoer
bosnië en herzegovina
vision 2030
palestina
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn