Albayrak hakt flink in rechtsbijstand

algemeen
6
27 okt '08
De Orde van Advocaten en de SP zijn niet blij met het plan.
Duizenden mensen worden de dupe wanneer de plannen van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie doorgaan om te snijden in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Hiervoor waarschuwt de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN). Albayrak wil de inkomensdrempel voor gratis (of goedkope) rechtsbijstand verlagen van 22.900 euro tot 16.200 euro voor alleenstaanden en van 32.400 naar 22.500 euro voor gezinnen.

Met deze maatregelen wil ze twaalf miljoen euro paar jaar besparen. Volgens de VSAN dreigen mensen die net boven het bijstandsniveau zitten tussen wal en schip te vallen, omdat zij geen juridische hulp kunnen betalen. Zelfs niet wanneer zij zich verzekeren, zoals Albayrak voorstelt.

''We hebben het dan wel over achttienduizend zaken per jaar, waar deze mensen zich volgens Albayrak maar voor moeten verzekeren,'' aldus sociaal advocaat Harm Gelderloos, secretaris van de VSAN.

Ook de Orde van Advocaten en de SP zijn niet blij met het plan. Straks kunnen alleen de allerarmsten nog een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand, stelt de SP. Volgens Tweede Kamerlid Jan de Wit is dit in strijd met de taak van de overheid om te zorgen voor een gelijke toegang tot rechtsbijstand. De SP zal zich 'fel verzetten' tegen de plannen. Ook de VSAN beraadt zich op actie, aldus secretaris Harm Gelderloos. ''Dit is geen gelopen race.''

Albayrak kondigde afgelopen vrijdag een pakket maatregelen aan om de kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand te drukken en het stelsel zo toegankelijk te houden. De besparingen lopen op van 9,7 miljoen in 2009 tot 72,6 miljoen euro in 2015. Volgens het kabinet moeten de maatregelen mensen stimuleren minder snel naar de rechter te stappen. Ook wil Albayrak dat echtparen bij een scheiding dezelfde advocaat nemen en zaken als omgangsregeling en alimentatie in één rechtzaak afhandelen, aldus Parool.nl.
© MAROKKO.NL 2008
nebahat albayrak justitie vsan rechtsbijstand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
promotie
parijs
rivaldo
toeristen
groot-brittannië
veroordeling
julen
tetouan
delegatie
chabab mohammedia
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten