'Tbs-stelsel kraakt in zijn voegen'

algemeen
0
28 okt '08
Het tbs-stelsel staat op springen.

De maatregel wordt in toenemende mate al te gemakkelijk opgelegd, de instroom in de klinieken is groter dan de capaciteit, de wachttijden lopen onaanvaardbaar hoog op en de groei van het aantal tbs-gestelden dat op een zogeheten longstay-afdeling belandt is onacceptabel.


Er zijn alternatieven, schrijven de Amsterdamse advocaten Jan-Jesse Lieftink en Simeon Burmeister in het jongste nummer van het Advocatenblad, waarmee het tij gekeerd kan worden en de druk op het systeem verlicht.  Volgens de strafpleiters ligt de huidige politieke nadruk, als het om de tbs-maatregel gaat, veel te eenzijdig op vergroting van de veiligheid in de samenleving. De instroom moet worden beperkt, menen zij, en de "resocialisatiegedachte" van de tbs moet veel meer een bepalende factor worden.

Samenleving
De rechter legt voor steeds minder zware misdrijven de tbs-maatregel op, aldus de advocaten. De beveiliging van de samenleving staat voorop, aan de ernst van de stoornis van de verdachte wordt een steeds groter gewicht toegekend. De reguliere gezondheidszorg en de Forensisch Psychiatrische Klinieken achten het te riskant om verdachten op te nemen. Lieftink en Burmeister vinden dat die instanties plaatsen moeten vrijmaken voor psychiatrische patiënten die zijn veroordeeld voor strafbare feiten, aldus Nu.nl.

Wachttijd
De gemiddelde wachttijd voor iemand iemand die de maatregel opgelegd heeft gekregen, bedraagt vijftien maanden, die worden doorgebracht in een gevangenis. Lieftink en Burmeister vinden dat de wachttijd drastisch moet worden bekort. Als er binnen vier maanden geen garantie is op een plek in een kliniek, dan zou de maatregel niet opgelegd mogen worden, vinden zij. In de praktijk gelden de wachttijden niet voor zware gevallen, waarbij tot een combinatie van een lange celstraf en een tbs is gevonnist.

Levenslang
Het aantal tbs'ers dat op een longstay-afdeling belandt, is de laatste jaren explosief gestegen. De longstay is bedoeld voor tbs'ers die 'onbehandelbaar' zijn. Critici beschouwen een verblijf op de longstay als een verkapte vorm van levenslang. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie maakte in augustus bekend dat zij gradaties wil aanbrengen in de longstay, in zorg en beveiliging. Volgens de beide advocaten is dat geen adequate oplossing voor het probleem. Zij menen dat de rechter de mogelijkheid moet krijgen een tbs-kliniek te dwingen weer tot behandeling over te gaan.

 

© MAROKKO.NL 2008
samenleving
tbs
instroomcapaciteit
wachttijd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
can2019
ongeluk
donald trump
terrorisme
frankrijk
caf
saoedi-arabie
europa
iran
ov
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech