VEB wil onderzoek wanbeleid staat inzake Fortis

economie
0
30 okt '08
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt de Nederlandse staat voor de rechter te slepen inzake Fortis.

Aandeelhouders houden minister Wouter Bos van Financiën medeverantwoordelijk voor de verliezen die zij hebben geleden. Dat maakte de VEB woensdag bekend. De VEB wil dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam zich in zijn onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Fortis, ook buigt over het optreden van de Nederlandse overheid. De zaak dient aanstaande vrijdag.

Pistool
Verklaringen die Fortis heeft uitgegeven in de loop naar de zitting van vrijdag, roepen volgens de VEB vragen op over het handelen van de Nederlandse staat. "Het beeld dat rijst, is dat van minister Bos die Fortis met een pistool op de borst dwingt de Nederlandse activiteiten te verkopen." De beleggersclub vraagt zich af of de regering zich rekenschap heeft gegeven van minderheidsaandeelhouders van Fortis. De VEB heeft het ministerie van Financiën verzocht om inzage in alle documentatie rond de Fortis-transactie. De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis begin oktober, na eerst een belang te hebben genomen van 49,9 procent. De Belgische en Luxemburgse tak werden overgenomen door de Franse bank BNP Paribas.
Een woordvoerder van minister Bos zegt in een reactie dat het ministerie afwacht of de VEB ook daadwerkelijk in het geweer komt tegen Financiën. Hij wijst erop dat zonder actie van verschillende overheden Fortis failliet zou zijn gegaan.  

© MAROKKO.NL 2008
geldcrisis
fortis
veb
minisyer bos
rechtszaak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi