Einde ramadan is zo simpel nog niet

algemeen
0
25 nov '03

Na 29 dagen vasten vieren veel Nederlandse moslims vanaf vandaag Id-al Fitr, het driedaagse Suikerfeest. Het einde van de ramadan valt dit jaar voor Turkse en Marokkaanse Amsterdammers op dezelfde dag. Dat is niet altijd zo; de twee groepen gebruiken voor het vaststellen van het einde van deze periode vaak een andere methode.

In elk geval geldt voor alle moslims, waar ook ter wereld, dat het einde, net als het begin, afhankelijk is van het tijdstip waarop de nieuwe maan te zien is. Maar dat moment is nog niet zo simpel vast te stellen.

''Turken baseren zich vaak op berekeningen. Op de kalender voor volgend jaar staat het begin en einde van de vastenmaand bijvoorbeeld al aangegeven. Veel Marokkanen wachten op een telefoontje uit Saoedi-Arabië,'' aldus de Turkse Hatice Sener uit Amsterdam-Noord.

Volgens de Marokkaanse Sara Boulmalf is het vaststellen van het einde eigenlijk 'een zooitje'. ''Het is chaotisch. Sommigen wachten tot de nieuwe maan zichtbaar is in Marokko, anderen richten zich op Saoedi-Arabië. Wij kregen gisteren telefoontjes van vrienden dat het Suikerfeest nu begint, maar in Marokko vieren ze het pas morgen.''

In Pakistan is inmiddels grote ruzie uitgebroken tussen speciale overheidscommissies en groepen geestelijken in het noorden van het land over de juiste einddatum. Het oordeel van de commissies, die moeten bepalen wanneer de ramadan eindigt, wordt gewantrouwd door de geestelijken. Volgens de laatsten zien de maanspotters van de regering de nieuwe maan veel te laat, volgens de regeringscommissies zijn de geestelijken abuis: zij zouden sterren en vliegtuigen aanzien voor de wassende maan. Het resultaat: in het noorden begint het feest waarschijnlijk vandaag, in de rest van het land pas morgen.

In Nederland eindigde de ramadan officieel gisteravond tijdens de iftar, de dagelijkse avondmaaltijd die de vasten breekt. Tijdens het Suikerfeest bezoeken familie en vrienden elkaar en wordt zoetigheid gegeten. Hatice Sener kocht daartoe acht kilo baklava, twee kilo Turks fruit en een paar kilo snoep voor kinderen die aan de deur komen.

Bron: © Het Parool

© MAROKKO.NL 2003