Film leert Marokkaanse ouders nee zeggen

algemeen
33
30 okt '08
De film is er mede gekomen op verzoek van diverse Marokkaanse bewonersorganisaties.

Marokkaanse ouders die moeite hebben met de opvoeding van hun kind krijgen binnenkort in een film te zien hoe ze meer grip op hun kroost kunnen krijgen.

Met de opvoedingsfilm Een kwestie van betrokkenheid willen hulpverleners ouders er van overtuigen dat ze problemen met hun kind niet op hun beloop moeten laten om erger te voorkomen.

Twee Marokkaanse gezinnen met een kind op de basisschool spelen in de film de hoofdrol, aldus Ad.nl.

Hulpverleners maken zich grote zorgen over het spijbelgedrag van de kinderen. Ze proberen de ouders over te halen strenger op te treden.

Het ene gezin volgt de aanwijzingen van de hulpverleners op. Het andere gezin houdt de hulpverleners zoveel mogelijk buiten de deur. Hun kind glijdt steeds verder af en pleegt uiteindelijk een autokraak met een vriendje. Hij wordt gepakt en moet voor de rechter verschijnen.

De boodschap is duidelijk: door als ouder hulp te weigeren, kan hun kind uiteindelijk in veel grotere problemen terechtkomen met in het ergste geval een plaatsing in een gesloten jeugdinrichting.

Doel van de film is de betrokkenheid van vooral Marokkaanse ouders bij hulpinstellingen te verbeteren. Nog te vaak wijzen ouders hulpverleners de deur uit angst voor wat er komen gaat, zoals ook in de film is te zien. Met een film waarin wordt uitgelegd wat leerplichtambtenaren, ouderencoaches en medewerkers van jeugdzorg of de Raad van de Kinderbescherming doen, moet die angst worden weggenomen. Ook krijgen ouders tips hoe ze strenger tegen hun kinderen kunnen optreden als hun kinderen dreigen te ontsporen.

De film is er mede gekomen op verzoek van diverse Marokkaanse bewonersorganisaties. Volgens hen is er grote behoefte aan betere voorlichting over opvoeding, het werk van de hulpverleners en wat die willen bereiken als ze op bezoek komen. Ook wethouder Rinda den Besten (Jeugd) ziet de voordelen. ,,Ik weet zeker dat heel veel ouders niet precies weten wat er gebeurt als ze niet luisteren naar bijvoorbeeld een leerplichtambtenaar. Deze film laat zien dat ouders met een relatief kleine interventie kunnen voorkomen dat er veel grotere problemen ontstaan.''

Om de film zo geloofwaardig mogelijk te maken, werkten niet alleen hulpverleners mee aan de film, maar bijvoorbeeld ook de imam van Kanaleneiland. Leden van de Marokkaanse vrouwenorganisatie Al - Amal gaven achter de schermen praktische tips voor de filmset en aan de acteurs. De film is er in het Nederlands, Arabisch en Berbers.

Het is de bedoeling dat hulpverleners in de provincie Utrecht de film meegeven aan ouders met kinderen die in grote problemen dreigen te komen. Maar ook kunnen Marokkaanse bewonersorganisaties de film gebruiken op voorlichtingsbijeenkomsten met hun achterban.


© MAROKKO.NL 2008
film marokkanen rinda den besten ouders kanaleneiland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi