Imams stappen naar rechter

algemeen
0
30 okt '08
Een beroepsvereniging voor imams sleept het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) voor de rechter wegens smaad.

In de Marokkaanse gemeenschap was beroering ontstaan over een reis van 35 imams naar Marokko. De geestelijk leiders zouden zijn teruggeroepen naar hun thuisland om te praten over religieuze zaken. Zij zouden 'heimelijk' zijn vertrokken zonder de moskeebesturen daarvan op de hoogte te brengen, aldus Ad.nl.

Voorzitter Khammar el-Bakkali van de Vereniging van Imams in Nederland (VIN), waar zo'n tachtig imams bij zijn aangesloten, is woedend over de aantijging. ,,Niemand roept ons terug.''

Volgens hem zijn 35 geestelijken op eigen initiatief naar hun thuisland gegaan om daar over religieuze zaken te praten met imams uit andere Europese landen. ,,Wij gaan wel vaker naar bijeenkomsten in het buitenland om met collega's te praten over religie.'' Hij bevestigt wel dat de reis betaald is door de Marokkaanse overheid.

Volgens Khammar komen de beschuldigingen voort uit een concurrentiestrijd tussen verschillende Marokkaanse belangenorganisaties. In Nederland bestaan sinds kort twee beroepsverenigingen van imams die op zijn zachtst gezegd weinig met elkaar op hebben.

Het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland bracht een persbericht over de kwestie naar buiten, nadat ze door de Raad van Moskeeën was geïnformeerd over de reis. Het SMN vindt dat Marokko zich niet mag bemoeien met de inhoud van het geloof van gebedshuizen en moskeeën in Nederland.

Ook de Tweede Kamer is ongerust over de reis van de imams. Volgens het CDA bewijst de kwestie dat de Marokkaanse regering haar greep op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland probeert te versterken. Vandaag praat de Kamer over de invloed van de Marokkaanse overheid in Nederland.

© MAROKKO.NL 2008
samenwerkingsverband marokkanen in nederland imam marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi