'Ophef over reis van imams is helemaal niet nodig'

algemeen
0
31 okt '08
De ophef over de reis van een groep Marokkaanse imams uit Nederland naar Marokko is volkomen onnodig.

Dat zegt Ahmed El-Ouazzani, imam van de Arrahman-moskee in Eindhoven. Hij is een van de 33 imams die afgelopen week in Marrakech een conferentie over de islam bijwoonde.

"Er is gesproken over de islam en religie. Over de nieuwe vragen die in deze tijd dagelijks op ons af komen. En over de mogelijke antwoorden die wij de gelovigen kunnen geven. Ik weet veel over de islam maar je moet altijd blijven leren. Daar was deze conferentie voor bedoeld", vertelt El-Ouazzani, inmiddels weer in Eindhoven.

Afgelopen week liet het Samenwerkingsverband Moslims Nederland (SMN) bezorgdheid blijken over de reis. De imans zouden zijn 'teruggeroepen' door de overheid van hun vaderland. De Marokkanse overheid zou via de imams meer invloed willen krijgen op Nederlandse Marokkanen, aldus Ed.nl.

Volgens El-Ouazzani was hij daar op uitnodiging van het ministerie van religieuze zaken. Hij is lid van de Vereniging van Imams Nederland (VIN). Reis- en hotelkosten werden vergoed. ,,We zijn door de minister ontvangen. Hij heeft ons hulp aangeboden. Hij zei: jullie leven en werken in democratische landen. Als jullie antwoorden zoeken op moeilijke kwesties, kunnen wij misschien helpen. Meer niet. Wij zijn geestelijke dienaren. Wij laten ons leiden door de Koran, niet door een regering."

Ook wetenschappers, niet-religieuze personen en imams uit België, Duitsland, Zweden en Noorwegen waren aanwezig.

Een woordvoerder van het Marokkaans ministerie van religieuze zaken noemde de ophef in Nederland gisteren 'onbegrijpelijk' en 'nergens op gebaseerd'.

© MAROKKO.NL 2008
arrahman-moskee marokko imam marrakech ahmed el-ouazzani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi