'Prachtwijken' krijgen het geld nauwelijks op

algemeen
4
1 nov '08
Officials spreken tegen dat er een overvloed aan geld is.

Stadsdelen in Amsterdam bulken opeens van het geld voor buurtinitiatieven, dankzij de extra middelen voor 'prachtwijken' van minister Vogelaar. Er doemt een nieuw probleem op: hoe gaat het geld op?

Dankzij de Vogelaarplannen krijgen negen stadsdelen in Amsterdam flink meer geld voor buurt- en vrijwilligersprojecten in achterstandswijken. Het extra geld is dit jaar 2,5 miljoen en loopt volgend jaar op tot 4,3 miljoen euro. In Osdorp is daardoor het bedrag voor wijkprojecten verzesvoudigd tot ruim drie ton. De meeste Vogelaarstadsdelen hebben gemiddeld rond de 400.000 euro te besteden, Noord kan 900.000 euro spenderen.

Sommige betrokkenen bij buurtinitiatieven hebben het idee dat het geld hun in de schoot wordt geworpen. ''Iedereen is zo positief. Ik vraag me wel eens af of ik niet voor de gek word gehouden,'' zegt kunstenares Simone Hoogervorst in Zeeburg, die workshops over afvalmateriaal voor jongeren organiseert.

De vrees is dat er te veel geld is. Zo hield Slotervaart vorig jaar al vijftien mille over van het buurtbudget en kreeg Noord een ton niet op, een kwart van het budget toen, aldus Parool.nl.

Volgens Matthijs Veldt, directeur van Kansweb, een welzijnsorganisatie in Noord, richten initiatieven van bewoners zich te veel op simpele, ontspannende bezigheden. Het is de vraag in hoeverre ze de wijken en de integratie versterken. ''Kijk maar naar de hele reeks straatfeesten en barbecues die gegeven zijn. Dat is heel leuk natuurlijk, maar even een kippenboutje halen en dan weer naar huis, blijft heel oppervlakkig.''

Dat er een overvloed aan geld is, spreken de officials echter tegen. ''Ik kan net zoveel plekken noemen waar ze geld tekortkwamen,'' zegt Marijke Andeweg van de Amsterdamse Wijkaanpak. ''In het jongerenwerk bijvoorbeeld, in het buurtbudget van Bos en Lommer en bij de Ymere Beter Buurtprijs.''

© MAROKKO.NL 2008
prachtwijken vogelaar simone hoogervorst ymere beter buurtprijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi