Kok naar rechter over koken met varkensvlees
In Engeland heeft een moslim-kok die werkzaam is bij de hoofdstedelijke politie in Londen naar de rechter gestapt.
03 November 2008
lifestyle

De man claimt dat hem is opgedragen een kleine duizend echte Engelse ontbijtjes met onder andere gebakken worstjes en bacon te maken. De man voelt zich daardoor nu ernstig religieus gediscrimineerd. De kok Hasanali Khoja beschuldigt Scotland Yard ervan dat men heeft geweigerd hem vrij te stellen van het werken met varkensvlees waar hij op basis van zijn Islamatische geloof niet mee in aanraking mag komen.

Volgens de Britse krant The Mail, begonnen de problemen voor de inmiddels 60-jarige Khoja toen hij vanuit de positie van senior catering medewerker bij de afdeling Hendon in Noord-Londen, waarin hij was vrijgesteld van het werken met varkensvlees, werd overgeplaatst naar een nieuwe werkplek in West-Londen. In het Empress State gebouw in West-Londen, waar de staf van de hoofdstedelijke Londense politie is gevestigd, werd er plotseling van hem verwacht dat hij uitgebreide Engelse ontbijten zou bereiden met worstjes, bacon en black pudding.

Toen hij daar ernstig bezwaar tegen maakte werd er gesuggereerd dat hij dan maar rubberen handschoenen zou moeten aantrekken waardoor er geen sprake meer van echt fysiek contact met het varkensvlees zou zijn. Toen Khoja die in 2005 in dienst trad van de Londense politie dit weigerde werd hij een jaar lang met onbetaald verlof gestuurd, aldus Telegraaf.nl.

Inmiddels is hij weer terug in dienst en aan het werk in een ander kantoor van de politie waar hij niet met varkensvlees hoeft om te gaan. Wel is hij inmiddels gedegradeerd en in een lagere functie beland. Khoja die woont in Edgware, Noord Londen zegt: "Ik werd bedreigd door het management indien ik deze dienstopdracht zou weigeren, maar op basis van mijn geloof mag ik dit gewoon niet doen, en zal ik het ook nooit doen. Ik heb en zal nooit koken met varkensvlees als ingedriënt. Ik heb dus geweigerd, maar ben teleurgesteld en boos dat men op geen enkele wijze rekening hield met mijn religieuze achtergrond en gevoelens."

Hij vervolgt: "Het feit dat men zich ongevoelig heeft getoond voor mijn religieuze opvattingen en dat men probeerde mij onder dwang toch met varkensvlees te laten werken, terwijl in mijn oorspronkelijke contract helemaal niets geregeld was over werken als kok, ik was tenslotte aangenomen als senior catering manager, maakt dat ik me gediscrimineerd voel en daarom ben ik naar de rechter gestapt..."

Deze zaak is de laatste in een reeks van zaken waarin de hoofdstedelijke politie in Londen is verwikkeld. Een groot aantal van de aanklachten tegen de politie betreffen discriminatie op basis van ras of geloof. Volgens Khoja's advocaat Khalid Sofi zou de politie als grote organisatie gemakkelijk aan de wensen van zijn cliënt tegemoet hebben kunnen komen. "De klacht van Khoja doet de vraag oprijzen of de hoofdstedelijke politie wel voldoende rekening houdt met de wensen en behoeftes van moslim-medewerkers. En dat is een slecht signaal in een tijd waarbij er toch al sprake is van wantrouwen ten opzichte van de politie onder moslims," zegt Sofi.

De aanklacht van Khoja mag bovendien rekenen op steun vanuit de vereniging van moslim politie functionarissen.

moslim kok engeland hasanali khoja scotland yard
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi