VS stevenen af op eerste zwarte president

algemeen
0
3 nov '08
Barack Obama staat op het punt geschiedenis te schrijven door als eerste zwarte de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.

Volgens de laatste opiniepeilingen maandag had de kandidaat van de Democraten een solide voorsprong op zijn rivaal John McCain van de Republikeinen.

Waarnemers spreken over de spectaculairste race om het Witte Huis in Washington in tientallen jaren. Het was in ieder geval de langste en duurste campagne, mede doordat geen zittende president meedoet.

Mocht McCain tegen de verwachtingen in toch zegevieren, dan krijgen de VS met Sarah Palin hun eerste vrouwelijke vicepresident.

De 72-jarige McCain en Obama (47) deden ook op de laatste dag van de campagne nog verwoede pogingen om zoveel mogelijk stemmen te winnen in de cruciale staten die dinsdag de doorslag kunnen geven.

"De betweters weten het misschien nog niet en de Democraten weten het misschien nog niet, maar Mac is back en wij gaan deze verkiezingen winnen", betoogde McCain in Tampa (Florida) tegen een menigte van vijfhonderd personen.

Aan de vooravond van de verkiezingen leidde de laatste krachtinspanning van de Republikein hem nog naar een reeks staten, van Florida via onder meer Nevada en New Mexico naar zijn thuisstaat Arizona.

McCain riep zijn aanhangers op tot het einde te vechten. Een campagneleider sloot niet uit dat de presidentskandidaat ook nog op de verkiezingsdag zelf op pad gaat om twijfelaars over de streep te trekken.

Bij zijn Democratische tegenstander stonden maandag Florida, North Carolina en Virginia op de lijst, staten die tijdens de vorige verkiezingen in 2004 op de Republikein George Bush stemden.

Hoewel hij reden tot optimisme heeft, bleef Obama waarschuwen dat de strijd nog niet is gestreden. Een aanzienlijk deel van de kiezers zei nog geen knoop te hebben doorgehakt.

In de uiterst belangrijke staten Ohio en Pennsylvania zag Obama zijn voorsprong zelfs licht dalen. Over Florida konden de peilers geen uitsluitsel geven, omdat het verschil tussen Obama en McCain te klein was.

In totaal stond de Democraat op voorsprong of op gelijke hoogte met McCain in twaalf staten die vier jaar geleden nog duidelijk door de Republikein Bush waren gewonnen.

Eén winnaar was een dag voor de verkiezingen al vast te stellen: de opkomst. Waarnemers verwachten een recorddeelname. De autoriteiten registreerden 153,1 miljoen Amerikanen, meldt Nu.nl.

Dat is 73,5 procent van de stemgerechtigden. Het vorige record van 72,1 procent dateerde uit 1964. Dinsdag wordt dan ook een 'stormloop' op de stemlokalen verwacht. Vele kiezers brachten de afgelopen weken al schriftelijk hun stem uit.

© MAROKKO.NL 2008
barack obama
president
amerika
verkiezingen
change
democraten
john mccain
republikeinen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi