Utrecht onveiligste gemeente van Nederland

algemeen
102
7 nov '08
De gemeente Utrecht is de onveiligste stad van Nederland.

Den Haag staat als enige van de vier grote steden niet in de toptien van onveilige gemeenten. Het Friese Ferwerderadiel is het veiligst.
Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die vrijdag is gepubliceerd op de website van het blad Binnenlands Bestuur.
 
De index is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie. In de index zijn de aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling opgenomen. Zaken als winkel- en fietsendiefstal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals cijfers over moord en doodslag, aldus Depers.nl.
 
De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Daaruit blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert. Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde. De lijst omvat 443 gemeenten die wordt afgesloten door de Friese gemeenten Littenseradiel en Ferwerderadiel.

Den Haag als een van de vier grote steden, staat op een twintigste plek en laat vele kleinere gemeenten achter zich, zoals Ouder-Amstel, Hoorn, Heerlen en Roermond. Gouda, dat de laatste tijd het nieuws haalde met overlast van Marokkaanse jongeren, staat op de elfde plek in de index.

De stijging of daling van de aangiftecijfers staan in de index aangegeven in kleuren. Rood is een stijging, groen is een verbetering. De gemeenten die het slechtst scoren op de index laten gedurende vier jaar vrijwel alleen maar rood zien.
 
Een woordvoerster van de gemeente Utrecht zei het ,,jammer te vinden'' bovenaan deze lijst te staan. ,,Maar we staan op heel veel lijstjes, ook positieve, bovenaan.'' Volgens haar valt op de onderzoeksmethode wel wat af te dingen en wordt daarover gesproken met de onderzoekers. ,,Het bevat voor ons geen nieuwe informatie, maar is wel reden te meer ons ingezette beleid op dit gebied voort te zetten.''

© MAROKKO.NL 2008
utrecht onveilig den haag ferwerderadiel gemeentelijke veiligheidsindex
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi