Incassobureaus brengen miljoenen extra in rekening

economie
17
11 nov '08
Incassobureaus brengen jaarlijks onterecht 130 miljoen euro aan kosten in rekening bij schuldenaars.

De bureaus zouden de onkosten van de schuldeisers doorberekenen in te innen bedragen en berekenen daaroverheen incassokosten.

Dat constateert de landelijke organisatie Sociaal Raadslieden in een rapport dat maandagavond is gepresenteerd in het TROS-consumentenprogramma Radar. De Sociaal Raadslieden is onderdeel van de MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Die vindt dat de overheid moet ingrijpen. De organisatie pleit voor wettelijke regels en toezicht op de rechtsbescherming van schuldenaars, aldus Pzc.nl.

,,Wie koopt moet betalen. Wie niet betaalt krijgt vroeg of laat met een incassoprocedure te maken. Dat kost geld en daar zijn richtlijnen voor. Maar omdat wettelijke regels, toezicht en controle op essentiële punten ontbreken, ontstaan er ongewenste situaties'', aldus de MOgroep.

Volgens de samenstellers van het rapport heeft marktwerking nauwelijks effect op de hoge incassotarieven. Het is niet de schuldeiser die de kosten van de incasso betaalt, maar de schuldenaar. ,,Opdrachtgever en incassobureau hebben er dus geen enkel belang bij de kosten zo laag mogelijk te houden.''

De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) noemt het onderzoeksrapport van de MOgroep ,,eenzijdig en kortzichtig''. Volgens NVI-voorzitter Jet Creemers zijn de kosten die de incassobureaus in rekening brengen een stuk lager dan de kosten die een juridische afwikkeling van schulden met zich mee brengt.

© MAROKKO.NL 2008
incassobureau tros-consumentenprogramma radar schuld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi