'Potentie allochtone leerling onderschat'

algemeen
8
11 nov '08
Allochtone jongeren stromen dubbel zo vaak via het vmbo en mbo in naar het hoger onderwijs dan autochtone leeftijdgenoten.

Dat komt omdat de potentie van de eerst genoemde groep leerlingen onjuist wordt ingeschat, maakte de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam bekend.

Allochtone leerlingen met Citoscores op havo/vwo-niveau worden door basisschoolleerkrachten dikwijls ondergeadviseerd, staat in een rapport dat de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) maandag kreeg overhandigd. Volgens de adviesraad kost het veel meer inspanning via mbo en vmbo een hbo of universitaire studie af te ronden. Het duurt bijvoorbeeld al drie jaar langer voordat jongeren hun scholing hebben afgerond.

De adviesraad onderstreept het belang om leerlingen beter te begeleiden op hun leerweg door enerzijds een tekort aan goed geschoolde jongeren en anderzijds de dreiging van overlastgevende, gefrusteerde en toekomstloze scholieren. Ze doet elf aanbevelingen om de schoolcarière van deze jongeren beter te doen verlopen. Zo stelt de raad voor docenten extra te belonen als ze over goede kennis beschikken van de culturele en sociaaleconomische achtergronden. Ook raadt ze aan het hele ontwikkelingspotentieel van de leerling te betrekken bij het basisschooleindadvies, aldus Parool.nl.

De meerderheid van de allochtone leerlingen in de hoofdstad gaat naar een zogeheten zwarte basisschool. ''Ondanks de extra middelen die 'zwarte scholen' hebben, scoren allochtone kinderen doorgaans slechter op een zwarte school dan op een gemengde school'', zo staat in het rapport. Eerder kon een laag advies nog worden bijgesteld in de brugklas, stelt de raad. Tegenwoordig is het basisschooladvies echter beslissend voor de verdere schoolloopbaan.

Minder dan een kwart van de Amsterdamse scholieren van Turkse en Marokkaanse afkomst scoort de Citotoets op havo of vwo-niveau. Ondanks een hoge uitslag, adviseren leerkrachten de jongeren vaak toch naar het vmbo te gaan. Ze geven aan dat ze voorzichtig zijn omdat leerlingen veelal te weinig ondersteuning krijgen van hun ouders en omgeving. Volgens de adviesraad zijn ze bang dat allochtone scholieren op de havo of hbo sneller struikelen.

© MAROKKO.NL 2008
allochtone jongeren adviesraad diversiteit en integratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi