Gevangenen Guantanamo terug naar VS voor eerlijke berechting

buitenland
28
11 nov '08
Obama wil snel een streep zetten onder een zwarte bladzij uit de Amerikaanse geschiedenis.

 Gisteren werden de contouren duidelijk van zijn plan om Guantánamo-gevangen naar de VS te halen.

Wat aankomend president Barack Obama ook gaat doen om Amerika te verlossen van de last van Guantánamo Bay, het zal hem op kritiek komen te staan. Zowel Republikeinse als Democratische juristen hebben bezwaar tegen wat er gisteren aan prille plannen naar buiten kwam.

Barack Obama heeft, evenals trouwens zijn tegenstrever John McCain, in zijn campagne beloofd de Amerikaanse basis bij Guantánamo Bay te sluiten. Op dat stuk grondgebied op het eiland Cuba dat de Amerikanen volgens oude afspraken in concessie hebben, worden naar schatting nog 250 mensen van diverse nationaliteiten vastgehouden. Het gebied werd als speciale gevangenis voor terreurverdachten ingericht nadat de VS in 2001 de ’oorlog aan het terrorisme’ verklaarden. De gevangenen zitten hier soms al bijna zeven jaar zonder dat tegen hen een aanklacht wordt geformuleerd. Zelden vinden er rechtszaken plaats. Al stond gisteren de zaak tegen de 21-jarige Canadees Omar Khadr op de rol van de Guantánamo-rechtbank. Hij wordt ervan beschuldigd zes jaar geleden, 15 jaar oud, een Amerikaanse militair in Afghanistan omgebracht te hebben.

Volgens critici zijn de Guantánamo-rechtszaken niet conform het Amerikaanse en internationale recht. Maar juist om het Amerikaanse recht te kunnen omzeilen heeft de regering-Bush destijds deze speciale gevangenis buiten het Amerikaanse grondgebied gevestigd.

Adviseurs van Obama hebben gisteren laten weten dat Obama tientallen gevangenen van Guantánamo naar de VS wil overplaatsen. Volgens het voorstel zouden sommige gevangenen worden vrijgelaten, terwijl anderen in Amerikaanse rechtbanken terecht zouden moeten staan. Een derde groep – verdachten met zaken waarin geheimhouding belangrijk is met het oog op de staatsveiligheid – zou voor een nieuw soort rechtbank moeten verschijnen, aldus Trouw.nl.

Met name Republikeinen zijn ertegen dat er überhaupt terreurverdachten naar de VS worden gehaald. Zij denken dat als die worden vrijgelaten, zij niet altijd willen of kunnen terugkeren naar hun vaderland. Deze mensen zouden dan alsnog een bedreiging voor de VS vormen. Al was het maar omdat zij door de slechte behandeling een haat tegen de VS zijn gaan koesteren. Om de VS van dit dilemma te verlossen hebben mensenrechtenorganisaties gisteren de Europese regeringen opgeroepen om Guantánamo Bay-gevangenen in hun landen op te nemen.

Een andere bezwaar, van zowel Republikeinse als Democratische juristen, is dat het creëren van een nieuw rechtssysteem binnen het bestaande stelsel tot rechtsongelijkheid leidt.

© MAROKKO.NL 2008
obama guantanamo bay amerika omar khadr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi