Helft urinemonsters Tour bevatte dopesporen

sport
0
9 aug '00

PARIJS - In 45 procent van de 96 afgenomen urinemonsters tijdens de Ronde van Frankrijk zijn sporen van dopeproducten aangetroffen.

De Franse raad voor preventie en strijd tegen de doping (CPLD) heeft daarbij geen rekening gehouden met het medische dossier van de betrokken renners, die in bepaalde gevallen vrijstelling krijgen voor het nemen van medicijnen op therapeutische basis.

De internationale wielrenunie (UCI) maakte een week geleden bekend dat alle dopingcontroles die tijdens de Ronde van Frankrijk waren afgenomen, een negatief resultaat hadden. Twee twijfelgevallen worden nog onderzocht. De medische commissie van de unie voegde er zelf ook aan toe dat er in een aantal monsters verboden middelen waren aangetroffen, die echter op medisch voorschrift waren gebruikt.

De 96 controles in de Tour zijn bij 71 renners afgenomen. In 43 gevallen werden verboden middelen gevonden, waarbij de CPLD verder niet lette op de medische gegevens van de betrokkenen. In 28 monsters zaten sporen van corticosteroïden (ontstekingsremmers), in tien gevallen ging het om salbutamol en terbutaline (tegen ademhalingsproblemen, maar ook met anabole werking) en in vijf gevallen betrof het een combinatie van middelen.

De CPLD wees er voorts op dat zes afgenomen monsters niet konden worden onderzocht wegens procedurele onvolkomenheden. "Een dergelijk hoog aantal is ontoelaatbaar voor een evenement van allure als de Tour de France", luidt de conclusie.

Bron: © NU.nl

© MAROKKO.NL 2000

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi