Marokkaan wil avondklok

algemeen
17
12 nov '08
Marokkaanse Nederlanders willen een nationale avondklok voor alle kinderen tot negen jaar.

Ook moet er een huiswerkplicht voor jeugdige vandalen en hun ouders komen.

Daarvoor pleit het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), de officiële vertegenwoordiging van de bevolkingsgroep bij de overheid, onderdeel van het Landelijk Overleg Minderheden, aldus Telegraaf.nl.

De ouders die kinderen na acht uur 's avonds onbegeleid op straat laten dolen, moeten beboet worden, net als bij de leerplichtwet mogelijk is, zegt SMN-directeur Farid Azarkan: "We moeten creatief zijn en komen met effectieve straffen. Zoals het nu gaat, werkt het niet. Ook deze jonge kinderen worden al bij de straatgroepen betrokken om op iets latere leeftijd betrokken te raken bij criminaliteit."

SMN reageert hiermee op het onlangs verschenen CBS-rapport waaruit blijkt dat bovenmatig veel Marokkaans-Nederlandse jongeren al vanaf jonge leeftijd een criminele loopbaan starten. Ze schrikken niet van Halt-straffen of een veroordeling van de rechter.

De avondklok moet het risico kleiner maken dat kinderen al op jonge leeftijd opgroeien in een criminele straatcultuur. Daarnaast moeten jongeren die in een halfjaar tijd twee keer met de politie in aanraking zijn geweest voor vandalisme, diefstal of andere vergrijpen, verplicht worden met een van hun ouders elke avond van 18.00 tot 19.00 uur huiswerk te maken op school. "Een te grote groep ouders slaagt niet in de opvoeding. Zij moeten begeleiding krijgen en het moet duidelijk zijn dat zij betrokken moeten zijn bij school", zegt Azarkan.

"We horen ook van jongeren zelf die op het verkeerde pad zijn geraakt: had ik maar meer tijd aan school besteed, was ik maar strenger aangepakt door mijn vader."

Voor de extra begeleiding die op scholen nodig is, roept SMN op vooral te kijken naar het contingent werkloze Marokkanen. SMN stelt voor om een deel van de Marokkaanse mannen die een uitkering krijgen terwijl ze wel kunnen werken, om te scholen tot conciërge.

© MAROKKO.NL 2008
samenwerkingsverband van marokkanen in nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi