Saudi-Arabie verbiedt advocaat prijs op te halen

buitenland
41
13 nov '08
De advocaat verwierf in 2006 grote bekendheid met zijn verdediging van 'het meisje van Qatif'.

Saudi-Arabië heeft een bekende advocaat verboden naar Londen af te reizen om daar een prijs van Human Rights Watch (HRW) in ontvangst te nemen. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie woensdag gezegd.

Advocaat Abdul-Rahman al-Laham zou dinsdag in Londen geëerd worden met de Human Rights Defenders Award, vanwege zijn strijd tegen willekeur en onrechtvaardige straffen. Maar hij kreeg een reisverbod opgelegd."Hij staat in de frontlinie van de strijd als het gaat om het soort rechtshervormingen dat Koning Abdullah (van Saudi-Arabië) heeft beloofd", zei een teleurgesteld HRW over Al-Lahem. Al-Lahem werd in 2004 samen met een aantal andere hervormingsgezinden opgepakt en zonder aanklacht enige tijd vastgezet. De advocaat verwierf in 2006 grote bekendheid met zijn verdediging van 'het meisje van Qatif'. Dat 18-jarige meisje werd samen met een man die haar in zijn auto had gelokt door zeven andere mannen aangevallen die het tweetal verkrachtten. Het meisje werd veroordeeld tot een aantal maanden gevangenisstraf en negentig zweepslagen, omdat zij een buitenechtelijke relatie met de man in de auto zou hebben gehad. Toen Al-Lahem, die het meisje vertegenwoordige, tegen dat vonnis in hoger beroep ging, werd hem verboden het meisje nog langer te verdedigen. In hoger beroep veroordeelde de rechter haar tot tweehonderd zweepslagen en zes maanden cel.
In een telefonische reactie zei Al-Lahem ondanks het reisverbod toch erg blij te zijn met de toekenning van de prijs, die hij zei te beschouwen als een aanmoediging voor iedereen die strijdt voor mensenrechten. Aan HRW beloofde hij zijn werk voort te zetten en van plan te zijn elk jaar in ieder geval vijftienhonderd uur aan pro-Deozaken te besteden op het vlak van mensenrechten.

© MAROKKO.NL 2008
saoudi-arabie
verbod
human rights watch
prijs
abdul-rahman al-laham
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi