Eenderde Nederlanders wil verbod christelijk onderwijs

algemeen
18
13 nov '08
Negen van de tien Nederlanders vindt dat ouders verplicht moet worden hun kinderen te laten inenten.

Negen van de tien Nederlanders vindt dat ouders verplicht moet worden hun kinderen te laten inenten. Een bijna even groot deel vindt dat ze hun kinderen geen geloof mogen opdringen. Bijna een derde vindt dat de overheid scholen op godsdienstige grondslag moet verbieden.

Dat zijn enkele resultaten van een enquête die TNS Nipo heeft gehouden onder 1151 Nederlanders, in opdracht van het maandblad Quest. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders over het geloof denken. Van de ondervraagden noemde 52 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen zich gelovig. Het decembernummer van het tijdschrift verschijnt donderdag.

Uit een voorpublicatie op de website van Quest blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden ook atheïsme als een soort geloof ziet. De evolutietheorie blijkt lang niet door iedereen aanvaard te worden. Twee op de vijf ondervraagden gelooft niet in de idee dat mens en aap een gezamenlijke voorouder hebben.

Met de stelling dat religie mensen houvast heeft in tijden van tegenslag, is 87 procent het eens. Iets meer dan de helft van de Nederlanders gelooft in een leven na de dood. Een kwart van de ondervraagden gelooft dat er een Dag des Oordeels komt; 52 procent gelooft dat niet en de overige ondervraagden zegt het niet te weten, aldus Refdag.nl.

Tweevijfde van de Nederlanders vindt dat religie de wereld meer kwaad dan goed heeft gebracht. Een kwart van de gelovige Nederlanders vindt God belangrijker dan zijn of haar partner en kinderen.
Tweederde van de ondervraagden vindt dat de winkels op zondag niet gesloten hoeven te blijven en 44 procent vindt dat mensen vrij moeten zijn om christelijke vrije dagen om te ruilen voor andersoortige vrije dagen.

© MAROKKO.NL 2008
onderzoek
tns-nipo
christelijk onderwijs
geloof
inenting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?