Onderzoek: agenten vaker mishandeld en bedreigd

algemeen
3
13 nov '08
De toename zou mede komen doordat meer boetes worden uitgedeeld.

Agenten werden in 2005 zes keer zo vaak bedreigd en beledigd als in 1997, daarbij werden ze drie keer zo vaak mishandeld. Dat concludeert het Centrum voor Politiewetenschappen van de Vrije Universiteit na een studie naar geweld tegen agenten. De toename zou mede komen doordat meer boetes worden uitgedeeld. Ook wordt de stijging toegeschreven aan een verbeterde registratie van het aantal gevallen van mishandeling, bedreiging en belediging.

Veelplegers maken zich vier keer zo vaak schuldig aan geweld tegen agenten dan gemiddeld. Ook vluchtgevaarlijke verdachten zijn vier keer zo vaak als gemiddeld agressief naar verdachten.

De politie deelt verdachten in in een zogenoemde gevarenclassificatie. Zo kunnen agenten bijvoorbeeld nagaan of de arrestatie van iemand risico's met zich meebrengt. Volgens de onderzoekers moeten agenten meer gebruik maken van die indeling omdat het een goede voorspeller voor bijvoorbeeld verzet bij arrestatie zou zijn.

Voor het onderzoek werden onder meer gegevens over geweld en agressie tegen agenten tussen 1997 en 2005 gebruikt. Ook vulden ruim tweeduizend agenten een vragenlijst in.

© MAROKKO.NL 2008
onderzoek
politie
agressie
bedreiging
belediging
mishandeling
toename
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?