Voorzichtige Nederlander zet geld opzij

economie
0
13 nov '08
Nederlanders hebben de eerste helft van dit jaar per huishouden gemiddeld 25 euro per maand opzijgezet.

Vorig jaar gaven ze nog evenveel uit als ze binnenkregen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Mensen spaarden vooral met het oog op de flinke daling van de aandelenkoersen, verklaart een woordvoerder van het CBS. Het consumentenvertrouwen is daarbij de afgelopen twaalf maanden flink gedaald. "De stemming is behoorlijk omgebogen", zegt de woordvoerder. De daling van de huizenprijzen had geen invloed, aangezien hier in de eerste helft van dit jaar nog geen sprake van was.
Tussen 2003 en 2006 gaven Nederlanders nog meer uit dan zij verdienden via bijvoorbeeld salaris en uitkering. Zij betaalden dit uit de snelle groei van het eigen vermogen, die vooral werd veroorzaakt door de overwaarde op hun woningen en waardestijging van de aandelen, aldus Nieuws.nl.

Met de in totaal in de eerste helft van dit jaar gespaarde 1,1 miljard euro hebben de Nederlanders voorlopig geld genoeg, denkt de woordvoerder. "Hoewel de berichten erg slecht zijn, is geld het probleem niet. We zijn met zijn allen nog altijd flink aan het werk en verdienen nog steeds."

© MAROKKO.NL 2008
nederland
sparen
cbs
aandelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi