Tal van problemen voor ex-Guantanamo-gevangenen

buitenland
2
13 nov '08
De VS hebben de afgelopen jaren 520 Guantánamo-gevangenen vrijgelaten.

Voormalige gevangenen die na jaren detentie in Guantanamo Bay worden vrijgelaten, hebben na thuiskomst te kampen met tal van emotionele en sociale problemen.

Dit blijkt uit het rapport Guantanamo and Its Aftermath (Guantanamo en zijn nasleep) dat Amerikaanse mensenrechtenadvocaten woensdag hebben gepresenteerd. Twee derde van de teruggekeerde gevangenen hebben te maken met psychologische problemen door de lange isolatie. Velen worden na thuiskomst gestigmatiseerd of uitgestoten, omdat zij worden gezien als terroristen of Amerikaanse spionnen, aldus Trouw.nl.

Na de aanslagen van 11 september 2001 hebben de VS honderden mannen uit moslimlanden zonder aanklacht opgesloten in hun basis op Cuba. Al in 2002 zeiden bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat een derde en misschien zelfs de helft van de toen 600 gevangenen geen band met terrorisme had, aldus het rapport.

De VS hebben de afgelopen jaren 520 Guantánamo-gevangenen vrijgelaten. Veel van hen hebben tijdens hun gevangenschap hun huis of hun werk verloren. Vaak hebben gezinnen zich tijdens hun detentie diep in de schulden gestoken omdat de kostwinner er niet was.
,,Het maakt niet uit dat zij mijn naam hebben gezuiverd door mij vrij te laten. Wij dragen nog steeds die grote pet op ons hoofd dat wij terroristen zijn'', aldus een ex-gevangene.

© MAROKKO.NL 2008
guantanamo
ex-gevangenen
gestigmatiseerd
problemen
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi