Verbolgen Vogelaar vertrekt

algemeen
106
14 nov '08
PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is donderdagavond afgetreden.

De reden is dat de partijleiding van de PvdA het vertrouwen in haar had opgezegd, zei Vogelaar in een korte toelichting. Eberhard van der Laan (53), oud-fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, volgt Vogelaar op.

Volgens de PvdA-top was Vogelaar haar gezag kwijtgeraakt en kon daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten. Dat is de belangrijkste oorzaak voor de vertrouwensbreuk, zei partijleider Wouter Bos in een verklaring. Volgens Bos was er een situatie ontstaan waarin het voor haar niet langer mogelijk was "gezagvol en effectief" op te treden.

Geruchten over Vogelaars aftreden werden donderdagavond steeds sterker nadat het NOS Journaal had bericht over het overleg tussen de minister en de partijtop. De spreekwoordelijke druppel was Vogelaars besluit om af te zien van het apart registreren van Antilliaanse probleemjongeren. Dat besluit is slecht gevallen binnen de PvdA. Vogelaar zou hiervoor geen steun hebben binnen de Tweede Kamerfractie, aldus Depers.nl.

In de toelichting op haar aftreden stelde Vogelaar zich niet in de kritiek van haar partij te herkennen en dat ze haar werk graag af had willen maken. Ze zei dat ze haar aanpak van de achterstandswijken begon zonder geld, maar dat ze er toch in geslaagd was dat te regelen. Ook heeft ze samen met gemeenten, corporaties en bewoners een gemeenschappelijke agenda voor de wijkaanpak weten op te stellen. "Onder bewoners was een groeiend vertrouwen in mijn wijkaanpak."

PvdA-partijleider Bos betreurt de reactie van Vogelaar op haar vertrek. Vogelaar is het niet eens met de kritiek van de partijtop dat haar beleid niet uit de verf zou komen. "Het is jammer dat ze zo reageert", aldus Bos donderdagavond.

De PvdA bevestigde vrijdagochtend het nieuws dat Eberhard van der Laan minister Vogelaar opvolgt. Voordat Van der Laan zelf gemeenteraadslid werd was hij in de jaren tachtig korte tijd politiek assistent van Jan Schaefer, die destijds wethouder voor woningzaken en stadsvernieuwing was. Van der Laan zat van 1990 tot 1998 in de Amsterdamse raad. Na zijn vertrek uit de raad werd hij fulltime advocaat met als specialiteit publiek-private samenwerking. 

De meeste politieke partijen noemden haar vertrek evenwel onvermijdelijk. Volgens VVD-leider Mark Rutte heeft ze "kans op kans" gekregen, maar slaagde ze er maar niet in om een project naar behoren af te ronden. "Het was elke keer weer een nieuw probleem met deze minister.

GroenLinks vindt het wel "beschamend'' hoe de PvdA-top haar minister "in een achterkamer" ten val heeft gebracht. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is Vogelaar het slachtoffer van de "nieuwe harde koers'' die de PvdA is gaan voeren op het gebied van minderheden.

PVV-leider Geert Wilders acht het aftreden van Vogelaar "een zegen voor het land". Volgens hem heeft ze er een "enorme puinhoop" van gemaakt. "Ze was een toonbeeld van incompetentie."

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob noemde de val van Vogelaar "tragisch", SGP-leider Bas van der Vlies hield het op "even onvermijdelijk als opmerkelijk".

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zei verrast te zijn door het aftreden van de minister.

© MAROKKO.NL 2008
pvda ella vogelaar wouter bos wonen wijken integratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi