CIA: al-Qaeda grootste dreiging voor VS

buitenland
17
14 nov '08
De terreurorganisatie al-Qaeda vormt nog steeds de grootste dreiging voor de Verenigde Staten.

Dat heeft directeur Michael Hayden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gezegd, aldus de BBC vrijdag.

Volgens Hayden houdt Osama bin Laden zich schuil in het stammengebied in het noordoosten van Pakistan, maar bemoeit hij zich niet met de dagelijkse gang van zaken van al-Qaeda. ,,Het ziet er naar uit dat hij grotendeels geïsoleerd is van de dagelijkse operaties van de organisatie waarvan hij in naam hoofd is'', aldus Hayden. Hij ,,stopt veel energie in zijn eigen overleving en veiligheid'', aldus de CIA-baas.

De arrestatie van Bin Laden heeft voor de VS nog steeds de hoogste prioriteit. ,,Zijn dood of gevangenneming zou grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van zijn aanhangers, op zowel leden van de harde kern van al-Qaeda als andere extremisten overal in de wereld'', aldus Hayden.

Volgens hem is de invloed van al-Qaeda met succes teruggedrongen in Irak, Indonesië, de Filippijnen en Saudi-Arabië. Maar hij waarschuwt dat de organisatie steeds meer activiteiten ontplooit in Noord- en Oost-Afrika, Jemen en Pakistan, aldus Depers.nl.

Hayden werd in mei 2006 benoemd tot hoofd van de CIA door president George Bush. Het is niet duidelijk of hij aanblijft als Barack Obama in januari in het Witte Huis komt.

© MAROKKO.NL 2008
terreurorganisatie al-qaida cia verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi