Marokkaanse mag niet naar haar man komen

algemeen
72
15 nov '08
Geen inburgeringsexamen en te weinig middelen van bestaan.

Dat zijn de redenen waarom een Marokkaanse vrouw geen toestemming krijgt om zich bij haar echtgenoot in Nederland te vestigen. De vrouw legt zich daar echter niet bij neer en is een rechtszaak begonnen tegen de afwijzing.

Dinsdag behandelt de rechtbank in Den Bosch de zaak, in aanwezigheid van de lezersjury van het Brabants Dagblad. Het is de eerste keer dat de lezersjury een dergelijke rechtszaak bijwoont. Tot nu toe waren de lezersjury's bijna altijd te gast bij strafzaken, zaken van moord en doodslag, drugshandel en dergelijk. Het derde project 'lezersjury' dat vorige maand van start is gegaan kent echter een bredere opzet, wat inhoudt dat ook andere type rechtszaken worden bezocht.

De aanvraag van de Marokkaanse dateert van juni 2007. Ze vervoegt zich dan bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Rabat en vraagt een zogenaamde 'machtiging tot voorlopig verblijf in het kader van gezinsvorming echtgenoot.

De aanvraag wordt afgewezen, omdat de vrouw niet heeft voldaan aan het 'inburgeringsvereiste' en omdat haar echtgenoot niet beschikt over voldoende middelen van bestaan beschikt. Ze gaat tegen die afwijzing in beroep en vraagt ontheffing van beide vereisten. Het inburgeringexamen kan ze vanwege psychische klachten en een te lage opleiding nooit halen. En haar man zal nooit over voldoende middelen van bestaan kunnen beschikken. Hij heeft een WAO-uitkering 1000 euro en is volledig arbeidsongeschikt.

De minister van Buitenlandse Zaken wijst het beroep af, meldt het Brabantsdagblad. De vrouw kan, eventueel met hulp van haar echtgenoot, het inburgeringsexamen in de toekomst misschien wel halen. Ook het argument dat haar man volledig en blijvend arbeidsongeschikt is wordt niet geaccepteerd.

De vrouw doet ook nog een beroep op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat garandeert het recht op familie- en gezinsleven. De minister legt ook dat naast zich neer met als argument dat niets het gezins- en familieleven van de vrouw in de weg staat. Haar man heeft de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit en kan zich bij haar voegen in Marokko. Voor zover de in Nederland wonende en nu nog minderjarige zoon hulp en begeleiding nodig heeft, mag van zijn broers en zusters verwacht worden dat die bijspringen, vindt de minister.

© MAROKKO.NL 2008
inburgeringsexamen
marokko
marokkaanse vrouw
rechtzaak
afwijzing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?