Websites jachtterrein Haagse pooiers

algemeen
488
17 nov '08
Als een popster staat misterr_diamond op zijn netlog-webpagina.

Serieus gezicht, een strak wit T-shirtje met knopen open tot zijn borstkast, een strakke spijkerbroek, zonnebril in de hand en gespierde bovenarmen.
Murat O. (22) ziet eruit als een droom voor vrouwen die van macho mannen houden. Net als zijn broer Mehmet (26) staat hij op vrijwel alle Nederlandse internetsites die er toe doen voor jonge meiden die leven voor de feesten in het weekend: netlog.com, chatnu.nl, hyves.net, partyflock.nl.

Via de sites komen de twee in contact met honderden meiden (18-25). Met een deel van die vrouwen gaan de broers ook daadwerkelijk uit. Langzaam winnen ze het vertrouwen en de liefde van de feestbeesten, tot deze rijp zijn voor de ramen in Amsterdam, Alkmaar en Utrecht, aldus Ad.nl.

Harold van Gelder, coördinator mensenhandel in Amsterdam: „Deze mannen zijn anders dan andere pooiers, omdat ze gebruikmaken van een methode genaamd ‘grooming’. Dat houdt in dat ze geen intimidatie en geweld gebruiken, maar dat ze de meisjes het hof maken en ze zo langzaam toch in de richting van de prostitutie dwingen. Als de vrouwen eenmaal werken, verdienen die jongens goud geld door exorbitante bedragen te vragen voor bescherming.’’

Volgens Van Gelder, die nauw is betrokken bij het onderzoek naar de pooiers, zijn de gebroeders O. de laatste jaren uitgegroeid tot grote meneren in de Nederlandse prostitutiewereld. Ingewijden beweren zelfs dat de twee Turkse broers handig hebben gebruikgemaakt van het machtsvacuüm dat ontstond na de ontmanteling van de grootste mensenhandelbende in de Nederlandse geschiedenis.

Deze Turkse mensenhandelbende, onder leiding van Saban B., perste in het hele land zeker tachtig prostituees af. De vrouwen mochten alleen werken in de raamstraten als ze geld afdroegen. Dit voorjaar werden de kopstukken van die bende tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Die veroordelingen betekenden meer bewegingsvrijheid voor de geboren en getogen Hagenaars Mehmet en Murat, die een deel van hun tienerjaren doorbrachten op het Haagse Segbroek College.

Hun rijzende ster komt voor hen ook met een keerzijde: de politie krijgt ze in het oog. Van Gelder: „Ze waanden zich onaantastbaar. Dat werkte in ons voordeel.’’

Dat ze zich onaantastbaar waanden, blijkt onder meer uit de foto’s die op één van de websites te zien zijn van het verjaardagsfeestje van Murat, vlak voor de aanhouding van de broers. Met serieuze, bijna boze gezichten staan de gasten op groepsfoto’s.

En wie de webpagina’s van de gebroeders O. goed bestudeert, ziet heel veel ‘internetvriendinnen’, en maar sporadisch een man. Klik je door op de sites van de mannen, dan kom je in de meeste gevallen al gauw terecht in een web van vrouwen. Een van de contacten van Mehmet en Murat heeft zelfs duizenden vrouwen in zijn vriendenlijst staan. Is ook hij een pooier?

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, en met ondersteuning van het prostitutieteam commerciële zeden van Politie Haaglanden, doet het korps Amsterdam Amstelland onderzoek naar de bewegingen van de broers. Een onderzoek dat een jaar duurt.

Tot uiteindelijk de bom barst. Dinsdag 11 november 2008 hebben er drie arrestaties plaats. Eén in Amsterdam, één in Nootdorp en één in Den Haag. Onder de drie arrestanten: Murat en Mehmet. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten. „Het onderzoek loopt nog,’’ legt Van Gelder uit. „We hebben meer mensen op het oog. Sterker nog: de kans is groot dat we met de verhoren in de komende tijd nieuwe informatie krijgen waarmee we verder komen.’’ Veel vrouwen zullen als zo vaak in mensenhandelzaken niets willen weten van het illegale karakter van wat de broers doen (de vrouwen de prostitutie in manoeuvreren en hen dan geld afhandig maken). Maar zelfs dan is er kans op veroordeling. Mensenhandelcoördinator Van Gelder: „Mensen denken onterecht dat we aangifte nodig hebben om te vervolgen. Dat is niet waar. We kunnen ambtshalve overgaan tot vervolging. Maar dan moeten we wel voldoende bewijs hebben.’’

© MAROKKO.NL 2008
hyves pooiers murat mehmet netlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi