Ban voortaan de baklava

algemeen
28
17 nov '08
Allochtonen hebben een verhoogd risico op suikerziekte.

Daarom trok de diabetesbus de achterstands-wijken in om de bewoners de kans te bieden zich gratis te laten testen.

‘Nee, het doet echt geen pijn hoor’, verzekert de verpleegkundige een Hindoestaanse man die zojuist de diabetesbus is binnengestapt en zich nu gewillig in het topje van zijn vinger laat prikken. ‘5,3, u heeft een perfecte bloedglucose’, concludeert de verpleegster.

Het is een grauwe en miezerige vrijdagochtend en de eveneens grijzige diabetesbus die in de Haagse ex-Vogelaarwijk Moerwijk geparkeerd staat, valt nauwelijks op. Toch trekt de bus veel belangstellenden. Buurtbewoners staan in de rij om de bus binnen te mogen. Het is zelfs zo druk dat er ook in het wijkcentrum geprikt wordt.

Eerder vandaag stond de bus al in Rotterdam en later zal hij nog naar Amsterdam rijden. ‘In deze achterstandswijken, waar veel allochtonen wonen, zoeken mensen minder snel de zorg op’, zegt Corina Ramers van farmaceutisch bedrijf Lilly. ‘Maar juist Hindoestanen, Turken en Marokkanen hebben een hoger risico op suikerziekte.’

‘Genetisch hebben Hindoestanen bijvoorbeeld zes tot acht keer meer kans om diabetes te krijgen dan Nederlanders’, legt huisarts Wim Mulder uit, die vandaag met de bus mee is. Maar ook factoren zoals cultuur en voedingspatronen spelen mee. ‘Turkse mensen eten veel zoetigheid, daar word je dik van. En hoe groter het overgewicht, hoe groter de kans op suikerziekte.’

Uit een onlangs verschenen rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal oudere Turken en Marokkanen met ernstig overgewicht ‘zorgwekkend hoog’ is. Maar liefst 83 procent van de Turkse en 78 procent van de Marokkaanse 55-plussers heeft last van overgewicht. Het gaat vaak om ouderen die niet werken en vrouwen die veel thuiszitten en weinig beweging krijgen.

Deze groep heeft niet alleen gebrek aan beweging maar krijgt bovendien te veel calorieën binnen. Eten is in deze culturen immers een sociaal gebeuren en een teken van gastvrijheid. Kleine, onschuldig ogende lekkernijen als baklava bevatten vreselijk veel suiker en vet en zijn echte calorieënbommen. Vier stukjes baklava zijn gelijk aan de totale calorieënbehoefte voor één hele dag.

Het snoepen zit er volgens huisarts Mulder al vanaf jongs af aan in. ‘Kinderen zijn heilig in de Turkse cultuur en krijgen veel zoetigheid.’

Op de wereldranglijst van Fattest Countries van het Amerikaanse tijdschrift Forbes staat Turkije op de 54e plaats, meldt de Pers. Nederland op staat op 106 en Marokko op 119.

© MAROKKO.NL 2008
allochtonen
suikerziekte
baklava
turkije
marokko
diabetes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?