Marokkaanse rotjochies of respectloze Nederlanders?

algemeen
27
18 nov '08
Ahmed Aboutaleb hield zowel een openingsspeech als een slotwoord.

Met een debat over onder meer Marokkanen in de Nederlandse media opende de Wereldomroep het afgelopen weekeinde officieel zijn uitzendingen in het Arabisch. De Nederlandse staatssecretaris Ahmed Aboutaleb hield zowel Marokkanen als Nederlanders een spiegel voor.

Sanae el Aji, journaliste van het kritische weekblad Nichane, veegde de vloer aan met het stereotype Nederlandse denkbeeld dat iedere Arabier de Deense cartoons over de profeet Mohammed afkeurt. De Marokkaanse benadrukte dat moslims zich alleen beledigd kunnen voelen als ze dat toestaan. "Als de cartoons over Jezus waren geweest, had er geen haan naar gekraaid."

Ook verweet ze Arabische media westerse vrouwen vaak als gemakkelijk en gewillig af te schilderen. Europeanen moesten op hun beurt het verwijt incasseren dat ze Marokko als achterlijk zien. 'Hebben ze in jouw land mobiele telefoons?', krijgt ze in Europa te horen. En el Aji vond het onbegrijpelijk dat de hijab (hoofddoek) daar alleen als symbool van onderdrukking wordt gezien.

Als om de woorden van el Aji te onderstrepen, stond een studente - met hijab - in de stampvolle congreszaal op en gaf een hoofdredacteur van een Marokkaans radiostation een veeg uit de pan; het station zou haar een stageplaats hebben geweigerd vanwege haar hijab.

De Nederlands-Marokkaanse staatssecretaris Ahmed Aboutaleb hield zowel een openingsspeech als een slotwoord. In een interview voorafgaand aan de openingsspeech benadrukte hij dat Nederland zichzelf een veel te bescheiden rol toedicht.

"Het Nederlandse verhaal, de Nederlandse zienswijze is van grote betekenis. We onderschatten onszelf, we noemen onszelf een klein land. Dat zijn wij ook, qua oppervlakte en qua aantallen mensen. Maar wij zijn economisch het zestiende land ter wereld. Het is niet voor niets dat Nederland is uitgenodigd voor het G20-overleg in New York."

Lees de rest van het verslag bij de Wereldomroep.

© MAROKKO.NL 2008
ahmed aboutaleb marokkanen nederlanders wereldomroep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi