'Historisch' akkoord Noord-Ierland

buitenland
0
19 nov '08
De katholieke en protestantse leiders van Noord-Ierland hebben een overeenkomst bereikt over de verdere verdeling van de macht in de Britse provincie

Beide partijen spraken over een historisch akkoord, meldden Britse media. De overeenkomst maakt een einde aan een maandenlange impasse die het vredesproces in de verdeelde provincie in gevaar had kunnen brengen. Het akkoord is de laatste bouwsteen in het proces dat Noord-Ierland vrede en democratie moet brengen, aldus de Britse premier Gordon Brown.

De leiders stelden de voorwaarden vast waaronder de bevoegdheden van politie en justitie van Londen naar Belfast kunnen worden overgedragen. Noord-Ierland krijgt onder meer een eigen ministerie van Justitie. Door het akkoord gaat de regering van de provincie donderdag weer vergaderen, voor het eerst sinds juni.

De overeenkomst werd gesloten door de Noord-Ierse premier Peter Robinson, leider van de grootste protestantse partij Democratic Unionists, en vicepremier Martin McGuinness van de katholieke partij Sinn Fein.

© MAROKKO.NL 2008
noord-ierland
historisch akkoord
protestanten
katholieken
vrede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi