Koerd gedood door woeste menigte

buitenland
17
19 nov '08
Socioloog Tanil Bora beweert dat de politie niks doet tegen de lynchpogingen.

Afgelopen woensdag werd de 27-jarige Selahattin Cirit neergeschoten in Istanboel en vervolgens door een woedende menigte gelyncht. Volgens de media waren er geruchten dat iemand met een motor een jong meisje lastig viel. Het is echter niet duidelijk of Cirit hiermee te maken had.

De Turkse krant Today’s Zaman bericht dat veel woede is tegen kindermishandelaars en Koerden in Turkije. “De politieke atmosfeer in de recente dagen is gebaseerd op woede tegen Koerden in veel plaatsen en de dagelijkse gesprekken,” zegt de professor psychiatrie Selçuk Candansayar.

Volgens de socioloog Tanil Bora is het onmogelijk om te weten wat er precies is gebeurd, maar dat het waarschijnlijk komt doordat Cirit uit de Koerdische stad Bingol komt en niet uit de lokale wijk in Istanbul. Een houding van lynchen tegen Koerden zou al sterk zijn in de Turkse gemeenschap.

Ook beweert Bora dat de politie de menigtes vaak tolereert en niks doet tegen de lynchpogingen. Bovendien verdedigde de Turkse premier Erdogan recentelijk een man die schoot op pro-PKK demonstranten en bepaalde een Turks hof dat het oproepen tot het doden van Koerden valt onder de ‘vrijheid van meningsuiting’. Dit nadat een columnist in de lokale krant Bolu Express opriep tot het doden van DTP-politici.

De wetenschappers zijn bang dat het aantal lynchpogingen toenemen in Turkije.

© MAROKKO.NL 2008
selahattin cirit tanil bora koerd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi