Aerts: 'Het wordt een slachtpartij tegen Badr Hari'

sport
0
21 nov '08
In de sportschool in Tongelre bestookt drievoudig K1-kampioen Peter Aerts zijn sparringpartner met ferme linkse en rechtse stoten.

Als hij even later zelf klappen moet incasseren is de zwaargewicht iets minder alert. Ron Rovers ziet het aan en schudt het hoofd. "Nee, klojo! Concentratie vasthouden!" Want de bokstrainer weet: elke nonchalance kan fataal zijn in Japan.

Peter Aerts oogt ontspannen een paar weken voor de finale van de World Grand Prix in de Yokohama Arena. De hectische sfeer van het vechtsportgekke Japan voelt nog voor even ver weg. Daar in Azië moet hij handtekeningenjagers bijna letterlijk van zich afschudden. In eigen land geniet hij van de rust. Al is zijn bekendheid door tv-uitzendingen van SBS en Eurosport ook in Nederland wel gegroeid. "Ze willen hier wel met me op de foto, maar het is allemaal veel relaxter."


De oud-Bestenaar behoort tot de absolute wereldtop in de K1 (een mix van vechtsporten als thaiboksen, en (kick)boksen, red.). Zijn verrassende overwinning twee maanden geleden op regerend kampioen Semmy Schilt, verschafte hem toegang tot het hoofdtoernooi. Voor het zestiende jaar op rij zit Aerts bij de laatste acht vechters die op één avond via een knock-out-systeeem uitmaken wie de beste is, aldus Ed.nl.


De beroepsvechter met zachte tongval woont tegenwoordig met zijn vrouw en tweeling van zeven in Borne, in de buurt van Hengelo. In zijn huis heeft hij een fitnessruimte, inclusief boksring. Zijn eigen 'Team Aerts' begeleidt hem. In Beverwijk krijgt-ie kickboksles, in Gennep krachttraining, maar voor boksen reist hij steevast naar Eindhoven af. 'Muscle Fit is gewoon de beste boksschool van Nederland', meent Aerts.


Onder toeziend oog van Pa Aerts en trainer Rovers spart de 38-jarige routinier met jongens, vijftien jaar jonger, veertig kilo lichter. Hij heeft plezier, maakt grappen ('Hè Ron, weet je waarom je je ogen open moet houden? Omdat je anders niets ziet!').


Zijn meest gevaarlijke wapens, de low kicks en de high kicks, zijn vandaag taboe. Gewoon boksen is hier het devies. De training van The Lumberjack (houthakker), zoals Aerts' bijnaam luidt, staat geheel in het teken van de 'rechtse directe' van Badr Hari. De 23-jarige Nederlandse Marokkaan is tijdens het toernooi op 6 december Aerts' eerste tegenstander. "Dat wordt een slachtpartij", weet de vechtjas. "Hij is de beste van het toernooi, wint momenteel de meeste wedstrijden, meestal op knock-out."


Hari's bokstechnieken zijn in Eindhoven geen geheim. Ze weten hoe de The Golden Boy vaak eerst met links de handen voor het gezicht van zijn tegenstander wegtrekt en er vervolgens met rechts op slaat.

Rovers waarschuwt Aerts voor zijn eigen gemakzucht. Hij reikt zijn pupil oplossingen aan: "Zet een halve stap naar achteren, dan creëer je rust voor jezelf." Hij wijst hem op fouten : "Niet te gretig achter je tegenstander aangaan ." En geeft tussendoor ook nog advies: "Laat je niet gek maken door het publiek omdat er te weinig actie is. Je voelt zelf wel wanneer hij een punt maakt en dat je iets recht te zetten hebt."


Tien jaar geleden mocht hij zich voor het laatst 'King of Kings' noemen. De afgelopen twee jaar was Aerts nog finalist. Toch vragen sommigen zich af of het tijdperk-Aerts voorgoed voorbij is. De vele jaren vechtsport hebben hun sporen nagelaten op zijn grote lijf. De knie, die hij vorig jaar in de finale tegen Semmy Schilt blesseerde, is na een half jaar revalidatie toch nog gevoelig. Tijdens gevechten beschermen hoge sokken zijn kwetsbare schenen.


Maar de veteraan lijkt er zich niet al te druk om te maken. Hij heeft nog een contract tot zijn negenendertigste. "En ik kan zo voor tien jaar bijtekenen hoor. Ik weet nog niet wat ik doe. Ligt eraan hoe het in Japan gaat."


Wat later schuifelt Aerts weer in zijn iets te korte trainingsbroek en dito T-shirtje over de oude dansvloer. Links, rechts, links, rechts. Het bovenlijf iets naar voren gebogen. Pampampam. De kampioen voert het tempo op. Druppels zweet lopen van zijn hoofd en hals naar beneden. Zijn T-shirt raakt doorweekt. De aderen in zijn hals zwellen op. Zijn mond staat een beetje open, lijkt bijna rechthoekig. Killerogen, volledig op de tegenstander gericht. Pa Aerts en trainer Rovers zien het en kijken elkaar vluchtig aan. Hier hebben ze op gewacht. Zo kennen ze hun 'Peer' weer. The Lumberjack lijkt er klaar voor.

© MAROKKO.NL 2008
peter aerts badr hari k1 japan tokyo marokkaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?