Stijging aantal aidsdoden

algemeen
0
24 nov '08
In 2007 zijn in Nederland 66 mensen aan aids overleden.

 Dat zijn er achttien meer dan in 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Evenals in andere jaren stierven er veel meer mannen dan vrouwen aan de ziekte: 52 tegen veertien. Volgens een woordvoerster van het CBS is er geen reden voor alarm. Het aantal doden is zo laag geworden dat uit een stijging of daling van het aantal doden weinig conclusies te trekken zijn.

Van 1983 tot en met 2007 zijn in Nederland 4344 mensen aan aids overleden. In 1982 werden de eerste gevallen van de ongeneeslijke ziekte in Nederland geconstateerd. Een jaar later was het eerste sterfgeval, aldus Depers.nl.

In het begin en midden van de jaren negentig waren er elk jaar meer dan vierhonderd doden per jaar te betreuren. Daarna nam het aantal sterfgevallen vooral onder mannen sterk af. Dat kwam doordat aidsremmers beschikbaar kwamen. Aids is daardoor een chronische ziekte geworden, waaraan mensen jaren kunnen lijden.

Meer dan de helft van de mensen die sinds 1983 aan aids zijn gestorven, was tussen 30 en 45 jaar. Vrouwen zijn bij overlijden gemiddeld jonger dan mannen. Een kwart van hen was tussen 30 en 35 jaar oud. Slechts weinig ouderen sterven aan de ziekte. Van de mensen boven 65 jaar die vorig jaar overleden, stierven er vier aan aids.

Relatief veel doden kwamen sinds 1998 uit allochtone groepen. Bijna 40 procent van de aidsdoden in de laatste tien jaar was allochtoon. Bij vrouwen geldt dat zelfs voor zes van de tien doden.

© MAROKKO.NL 2008
aidsdoden centraal bureau voor de statistiek nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi