Bende trapt al binnen een uur in de val

algemeen
47
27 nov '08
Jongeren stelen de lokwoning van de politie leeg.

Na vijftig minuten al een sms’je? Dat moet vals alarm zijn, dachten de agenten die vlak daarvoor een lokwoning hadden ingericht in de Haagse Schilderswijk.

Van een loze melding bleek geen sprake.

Zes inbrekers hadden inderdaad de deur geforceerd en het stille alarm geactiveerd. Met een automatisch verzonden berichtje naar de agenten tot gevolg.Een slechter doelwit hadden de inbrekers niet kunnen kiezen. Het huis dat ze volledig overhoop haalden, was voorzien van verborgen camera’s. De inbraak werd van seconde tot seconde vastgelegd, met vijf aanhoudingen tot gevolg. De zesde inbreker wordt nog gezocht.

Als bijen op de honing kwamen de verdachten op de woning af. Aangetrokken door de lege doos van een plasma-tv braken ze de deur open en doorzochten ze het hele huis. Ze trokken kasten en lades open en zochten zelfs onder de vloerbedekking naar kostbaarheden. De buit was schamel: de politie had een beetje kleingeld, een nepnavigatiesysteem en een paar mobiele telefoons achtergelaten, aldus Ad.nl.

Het noordelijke deel van de Schilderswijk - amper één vierkante kilometer groot - wordt al geruime tijd geteisterd door inbrekers. Dit jaar kreeg de politie al 280 aangiften binnen. De daders behoren vermoedelijk tot jongeren die elke agent van bureau Hoefkade van gezicht kennen en zich in hun nabijheid keurig gedragen.

Omdat buurtbewoners uit angst voor intimidatie en bedreigingen niets over de groep loslaten, richtte de politie een lokwoning in. Daarbij ging ze niet halfslachtig te werk. Toen het betreffende huis (op een geheimgehouden locatie) vrijkwam, werd op marktplaats.nl een inboedel bij elkaar gekocht.

Een mannelijke en een vrouwelijke agent van een ander wijkbureau deden zich voor als nieuwe bewoners die hun stulpje flink onderhanden namen. Gadegeslagen door de latere daders liet het gelegenheidsstel geregeld aannemers aanrukken, die allerlei verbouwingen uitvoerden. In werkelijkheid waren de aannemers techneuten van de politie die verborgen camera’s ophingen en een vernuftig alarmsysteem installeerden. Ook prepareerden ze de woning zodanig dat alle sporen goed bewaard zouden blijven.

Met alle apparatuur op scherp en het lokaas op het balkon vroegen agenten zich af of en wanneer de woning zou worden bezocht. Dat wachten duurde tot ieders verbijstering minder dan een uur. Uit de beelden blijkt dat twee verdachten een voorverkenning uitvoeren en een vluchtweg creëren door de balkondeur open te zetten.

Daarna komen de andere verdachten binnen en wordt alles ondersteboven gehaald. Na hun vertrek vermoedden de jongens dat ze iets over het hoofd hadden gezien en deden twee jongens de ‘nacontrole’. Daarmee begon de laatste akte van het toneelstuk. De zogenaamde gedupeerde bewoner liet de politie komen om aangifte te doen van de inbraak. Dit alles om geen argwaan te wekken bij de inbrekers die mogelijk nog steeds in de buurt waren.

Agenten die de beelden te zien kregen, herkenden vijf verdachten. Vier werden van hun bed gelicht. De vijfde zat al vast omdat hij na zijn bezoekje aan de lokwoning op heterdaad was betrapt toen hij het huis daaronder wilde leegroven. De zesde jongen staat duidelijk op beeld, maar de politie kent zijn identiteit nog niet. De jongens, die inderdaad deel uitmaakten van een overlastgevende en criminele groep, moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

De politie Haaglanden is tevreden met het resultaat. De lokwoning op de geheimgehouden locatie heeft zich bewezen.

© MAROKKO.NL 2008
lokwoning politie den haag schilderswijk inbraak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi