Ondanks crisis stijgen uitgaven

economie
0
1 dec '08
De uitgaven voor de feestdagen lijden niet onder de sombere voorspellingen.

Nederlanders hebben zich dit weekeinde niets aangetrokken van de financiële crisis en sombere economische voorspellingen.

Het aantal pinbetalingen bedroeg afgelopen weekeinde ruim 10,4 miljoen. Dat maakte Equens bekend, de verwerker van elektronische betalingen in Nederland. Zaterdag werden er 8,6 miljoen pinbetalingen gedaan, terwijl vorig jaar op de zaterdag voor Sinterklaas 7,9 miljoen keer werd gepind. Zondag vonden er ruim 1,8 miljoen transacties plaats.

De uitgaven voor de feestdagen lijden niet onder de sombere voorspellingen – het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vrijdag bekend dat het conjunctuurbeeld voor de Nederlandse economie opnieuw sterk is verslechterd afgelopen november. Zowel het consumenten- als producentenvertrouwen nam verder af.

Uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy bleek echter vrijdag ook dat Nederlanders niet van plan zijn minder geld aan Sinterklaas uit te geven dan vorig jaar. Ruim de helft van de 4.000 ondervraagden zegt in het onderzoek momenteel minder te besteden te hebben dan vorig jaar rond deze tijd, maar tegelijkertijd verwacht ruim 85 procent hetzelfde bedrag aan Sinterklaas uit te geven als in 2007. Opvallend: 34 procent verwachtte dat ándere Nederlanders dit jaar minder geld gaan besteden.

Precieze bedragen zijn nog niet te noemen, maar de Nationale Winkelraad van werkgeversorganisatie MKB-Nederland voorspelt dat sinterklaasverkopen dit jaar tot een gezamenlijke uitgave van 831 miljoen euro oplopen, een stijging van 2 procent. „De Nederlandse consument laat zich nu geen crisis aanpraten”, aldus MKB-Nederland. Wel verandert mogelijk het koopgedrag voor de middellange of lange termijn, zegt MKB-Nederland.

Overigens betekenen de stijgende verkopen niet een stiekeme toenemende populariteit van de Sint ten opzichte van de Kerstman: de Winkelraad verwacht dat het uitgegeven bedrag aan kerstaankopen dit jaar stijgt ten opzichte van 2007. Ook Equens verwacht rond de kerstdagen het hoogtepunt in de pinbetalingen.

© MAROKKO.NL 2008
nederland
financiële crisis
uitgaven
stijging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi