Bush: Spijt van foute informatie Irak

buitenland
42
2 dec '08
President Bush zal het Witte Huis met opgeheven hoofd verlaten.

Dat zei hij in een uitgebreid afscheidsinterview met Charlie Gibson van de Amerikaanse zender ABC.

Wel gaf hij toe fouten te hebben gemaakt tijdens zijn ambtstermijn. Het meest betreurt hij de foutieve informatie die leidde tot de oorlog in Irak. Hij zou willen dat hij betere informatie had gekregen van de inlichtingendiensten.

“Veel mensen hebben hun reputatie op het spel gezet en zeiden dat de massavernietigingswapens een reden waren om Saddam te verwijderen. En niet alleen binnen mijn regering, maar ook in het Congres en over de hele wereld. Je kunt het niet overdoen, maar ik zou willen dat de inlichtingen anders waren geweest.”

Op de vraag of hij ook met andere inlichtingen de oorlog had verklaard, wilde hij geen antwoord geven.

Wall Street
Over de economische crisis zegt Bush dat hij gedaan heeft wat hij kon doen.

“Als de geschiedenis van deze periode geschreven wordt, zal men zich realiseren dat veel van de beslissingen op Wall Street al gemaakt werden ver voordat ik president was, een jaar of tien geleden.”

Gedisciplineerd
Bush denkt dat de slechte economie het voor de Republikeinse presidentskandidaat McCain moeilijk heeft gemaakt, omdat hij tot dezelfde partij behoort.

“Hij had flinke tegenwind. Ten eerste kiest het Amerikaanse volk zelden dezelfde politieke partij voor drie termijnen. Dat is sinds WOII één keer gebeurd, bij mijn vader.”

“Bovendien maakte de economische situatie het moeilijk voor McCain om zijn boodschap over te brengen. En Barack Obama voerde een bijzonder gedisciplineerde campagne.”

Bush zei nauw met Obama samen te werken om de overgangsperiode zo soepel mogelijk te laten verlopen. “Dit is een unieke periode. Er zijn twee oorlogen en een slechte economische situatie. Hoe beter we samenwerken, hoe beter dat is voor ons land.”

Vreugdevol
Gibson betrapte Bush er op tot twee keer toe het woord “joyful” te gebruiken in relatie tot zijn presidentsschap. Bush zei inderdaad vreugdevol te zijn, ondanks de vele tragedies waar hij als president mee te maken kreeg, aldus Nos.nl.

“Dat je het land waarvan je houdt, kunt dienen, dat is vreugdevol. Ik ben nooit teneergeslagen geweest. Ik ben verdrietig geweest, maar mijn stemming is positief.”

Hetgelukkigste moment uit de afgelopen acht jaar noemde Bush zijn zwaarbevochten herverkiezing in 2004.

© MAROKKO.NL 2008
predsident bush witte huis abc iraq charlie gibson
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi