Nederlanders laten zich makkelijk oplichten

algemeen
27
3 dec '08
Veel Nederlanders trappen met open ogen in de mooie praatjes van een oplichter.

Ruim twee miljoen consumenten waren het afgelopen jaar slachtoffer van oneerlijke handel. De schade die zij door misleidende en agressieve verkopers hebben opgelopen bedraagt naar schatting in totaal 579 miljoen euro, aldus de Consumentenautoriteit in een vandaag gepresenteerd onderzoek.

Deze toezichthoudende instantie, die onder het ministerie van Economische Zaken valt, voert de jacht op overtreders op en wil consumenten beter voorlichten.

Het schadebedrag is volgens de Consumentenautoriteit vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle oneerlijke handelspraktijken zijn bekeken. De autoriteit had vooral interesse in de effecten van elf veelvoorkomende oplichtingpraktijken waaronder zogenaamd gratis producten, misleidende reclames, agressieve telefonische verkoop, piramideconstructies en malafide vakantieclubs. Twee op de drie Nederlanders van achttien jaar en ouder zijn het afgelopen jaar voor minimaal één van deze praktijken benaderd. Het is de eerste keer dat de aard en omvang van oneerlijke handel in Nederland in kaart is gebracht, aldus Parool.nl.

Oplichters hebben niet een bepaalde bevolkingsgroep in het vizier, concluderen de onderzoekers. De algemene indruk dat bijvoorbeeld ouderen vaker slachtoffer zijn, blijkt niet correct, stelt de Consumentenautoriteit. Iedereen van achttien tot 88 jaar kan het slachtoffer worden. Wel is er een groep 'chronische slachtoffers' die jaarlijks vier keer of meer de dupe werd van een oplichtingpraktijk. Dit zijn vooral mensen met een lager inkomen volgens het rapport.

Van de vele slachtoffers maakt bijna niemand melding van de oneerlijke handel. Slechts één procent van de slachtoffers stapte naar de politie of een consumentenorganisatie. Dit verontrust staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken): ''Alleen op basis van klachten op de website www.consuwijzer.nl kunnen overtreders echt worden aangepakt.

De Consumentenautoriteit kan sinds kort harder optreden tegen oplichters. Met de nieuwe Wet oneerlijke handelspraktijken kan de toezichtouder boetes opleggen tot 450.000 euro.

© MAROKKO.NL 2008
oplichters nederlanders consuwijzer frank heemskerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi