IslamWijzer eist rectificatie minister Eberhard van der Laan

marokko
7
5 dec '08
"De minister vergist zich, hij had moeten weten dat de IslamWijzer geen gesubsidieerd project is van marokko.nl, maar van SMN"

"De IslamWijzer is een publicatie- en discussieplatform voor Nederlandse moslims die zich laten inspireren door de islam. Het doel van de IslamWijzer is om jongeren (inter)actief te informeren over maatschappelijke en spirituele kwesties vanuit een islamitisch perspectief."

Albert Benschop, de projectleider van SMN is geschrokken van de de uitspraken van de minister en publiceerde vandaag een open brief aan de minister. De projectleider vraagt verder aan de minister om de proef op de som te nemen en zich beter te laten informeren. "U suggereerde dat de IslamWijzer een van de door uw ministerie gesubsidieerde projecten van marokko.nl zou zijn. Dit is echter volstrekt onjuist, en uw ministerie zou beter moeten weten. Sterker nog: wij weten zeker dat er op uw ministerie topambtenaren rondlopen die u precies kunnen vertellen hoe de vork in de steel zit."

Op 4 december maakte de minister voor Wonen, Wijken en Integratie bekend dat deze een onderzoek wil laten doen naar uitlatingen op het webforum van marokko.nl, omdat daar 'opruiende' en 'haatdragende' berichten van de forumdeelnemers geplaatst zouden zijn. De IslamWijzer werkt samen met marokko.nl, net als met de twee andere webfora voor jonge allochtonen: maroc.nl en hababam.nl. Zij vervullen alle drie een rol in de bevordering van integratie en democratisch burgerschap.

"De webfora van allochtone jongeren zijn open discussieplatforms. Zij werken allemaal volgens het post-moderatie principe: iedereen kan zijn bijdragen ongecensureerd plaatsen; pas daarna wordt gecontroleerd of deze bijdragen passen binnen de geldende strafrechtelijke en fatsoensnormen. Maar ook modereren is en blijft mensenwerk. De meestal onbetaalde vrijwilligers die de moed hebben om deze taak op zich te nemen, maken soms fouten. Zij laten soms bijdragen staan die volgens de gedragsregels verwijderd zouden moeten worden, of zij verwijderen bijdragen die nog net door de juridische en morele beugel kunnen.

De populaire webfora kunnen zich niet onttrekken aan de 'wet van behoud van modder'. Je kunt modereren wat je wilt, maar er glipt altijd wel iets door dat achteraf gezien eerder verwijderd had moeten worden. Wij hopen daarom dat er in uw onderzoek naar de democratische status van marokko.nl niet alleen aandacht wordt besteed aan eventuele modder die door de mazen van de moderatie is geslipt, maar ook aan het feit dat deze moderatie er dagelijks voor zorgt dat er niet zoveel met modder wordt gegooid." Aldus de heer Benschop.

De islamitische website IslamWijzer werd eerder dit jaar inzet van een discussie tijdens een overleg over de aanpak van radicalisering. SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij vindt dat de overheid zich niet op dat terrein moet begeven, omdat moeilijk te verdedigen is welke geloofsrichtingen wel op steun mogen rekenen en welke niet. De overheid subsidieert de website IslamWijzer, ongeveer 150.000 euro per jaar, in het kader van "stimulering maatschappelijke binding".

© MAROKKO.NL 2008
islamwijzer subsiedie marokko.nl onderzoek eberhard laan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi