McDonald's zwicht voor Marokkaanse druk

buitenland
240
5 dec '08
In vluchtelingenkampen in Algerije verblijven tienduizenden vluchtelingen uit de Westelijke Sahara.

McDonald's heeft zijn excuses aangeboden voor het uitdelen van kindermenu's met landkaarten van Marokko waarop de Westelijke Sahara niet is afgebeeld. Dat meldden Marokkaanse media.

Op de landkaart die in het pakket zat, ontbrak de Westelijke Sahara. Marokkaanse organisaties hadden hiertegen geprotesteerd. Sinds het woestijngebied in 1975 werd verlaten door Spanje, wordt het geclaimd door Marokko en door onafhankelijkheidsbeweging Front Polisario, gesteund door Algerije. Marokko controleert het grootste deel van het gebied en noemt het 'de zuidelijke provincies'.

Binnen Marokko en de betwiste gebieden zijn geregeld botsingen tussen Polisario-aanhangers en ordetroepen. Afgelopen maandag overleden twee studenten uit de Westelijke Sahara bij een busstation in Agadir. Volgens het staatspersbureau MAP ging het om een ongeluk na ongeregeldheden op het busstation. Activisten beschuldigen de autoriteiten van moord.

De Marokkaanse politie arresteerde de afgelopen dagen tientallen studenten uit de Westelijke Sahara nadat er onrusten waren uitgebroken op de universiteiten van Casablanca en Marrakech, aldus depers.nl.

Sinds 1991 geldt voor de partijen in het grensconflict een staakt-het-vuren, waarop de Verenigde Naties toezien. In augustus legde de Nederlander Peter van Walsum zijn functie als speciale VN-gezant voor de Westelijke Sahara neer, nadat vier onderhandelingsrondes tussen beide partijen zonder resultaat waren gebleven. Polisario eist een referendum over de status van de gebieden, terwijl Marokko een autonomieplan voorstelt. In vluchtelingenkampen in Algerije verblijven tienduizenden vluchtelingen uit de Westelijke Sahara.

Nederland erkent de Marokkaanse claims op het gebied niet. Toch wijzigden Nederlandse organisatoren van een Marokko-tentoonstelling in Amsterdam in 2004 de landkaart van Marokko onder druk van de Marokkaanse autoriteiten. Waar het betwiste gebied oorspronkelijk met een stippellijn was gescheiden van het Marokkaanse territorium, ontbrak de scheiding op een nieuwe versie van de kaart.

© MAROKKO.NL 2008
marokko westelijke sahara algerije mcdonalds
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi