Topclubs zijn druk bezig met Euro League

sport
0
15 aug '00

AMSTERDAM - In 1954 stond Nederland op zijn kop vanwege de introductie van het profvoetbal. De voetballerij maakt opnieuw roerige tijden door.

De (traditionele) top drie, Ajax, Feyenoord en PSV, is bezig een revolutie te ontkenenen met hun plan in 2002 uit de eredivisie te stappen om aan een nieuw, internationaal walhalla deel te nemen: de Euro League.

De clubs verwachten via zo'n competitie de kloof met de grote voetballanden te verkleinen en hun uitstraling te kunnen versterken.

Wel bekertoernooi

De liga moet bestaan uit maximaal zestien clubs uit Nederland, Schotland, België, Portugal en Scandinavië. Opdat de topclubs niet helemaal verloren zullen gaan voor hun eigen land, willen ze wel blijven meedoen aan het nationale bekertoernooi.

De Euro League moet fungeren naast de grote competities in Spanje, Italië en Duitsland.

De Euro League zal, net als een gewone competitie, een promotie/degradatie-regeling kennen. Elk jaar moeten er twee clubs degraderen. Zij zullen terugkeren naar de competitie in hun eigen land.

Onduidelijk is nog in dat geval louter de sportieve gronden van doorslag zijn of dat ook de commerciële belangen meetellen. De kampioen van de competities in de landen waarvan de topclubs meedoen in de Euro League, mogen via een nacompetitie strijden om twee plaatsen in het internationale walhalla.
Praten

Volgens PSV-voorzitter Harry van Raaij valt er in december al een beslissing over de nieuwe competitie. Binnenkort zullen de initiatiefnemers (waartoe behalve de Nederlandse top drie, Glasgow Rangers, Celtic, Benfica, Porto en Anderlecht behoren) praten met de KNVB, laat directeur betaald voetbal van de bond Arie van Eijden weten.

"Er zijn nog een hoop vragen, maar de bedenkers bewandelen in elk geval een goed, gezond en open traject. Ze gaan eerst de KNVB informeren en vervolgens de UEFA, de Europese voetbalunie."

De UEFA moet het plan omarmen, vindt Van Eijden, want een 'wilde' competitie is het slechtste wat het voetbal kan overkomen. "We moeten niet bang zijn voor dit plan, want straks staan er particuliere ondernemingen op die zo'n competitie gaan beginnen."

De KNVB staat niet onwelwillend tegenover het plan, maar een voorwaarde is wel dat er voldoende medestanders zullen zijn. Zo moeten de overige vijftien clubs in de Nederlandse eredivisie akkoord gaan.

Aansluiting

Van Eijden, per 1 oktober de nieuwe directeur van Ajax: "Het is gezond dat de clubs mogelijkheden aan het onderzoeken zijn de aansluiting met de internationale top te hervinden, zoals via grensoverschrijdende competities. Dat staat zelfs omschreven in het beleidsplan."

"Het gaat hier om het belang van het hele Nederlandse voetbal. Maar er zal nog een hoop onderzoek moeten gebeuren, naar de interesse van sponsors bijvoorbeeld. De Euro League zal een breed draagvlak moeten hebben."

PSV, Feyenoord en Ajax zien de kloof op clubs uit de rijke voetballanden Engeland, Italië, Spanje en Duitsland met lede ogen almaar groter worden.

Tv-rechten

De top drie in Nederland krijgt alleen al aan de tv-rechten tientallen miljoenen guldens minder dan bijvoorbeeld Barcelona, Manchester United, Bayern München en AC Milan. Barcelona toucheert per seizoen bijna honderd miljoen gulden uit tv-contracten!

PSV heeft dit seizoen een budget van 90 miljoen, waarvan slechts 4,5 miljoen uit tv-rechten. In de Euro League verwacht Van Raaij met een begroting van zo'n 150 miljoen te kunnen spelen.

"Ik denk dat Ajax, Feyenoord en PSV uit de Euro League 45 tot 50 miljoen aan tv-inkomsten kunnen halen." De clubs maken haast met hun plan, omdat in 2002 in Nederland en in meer landen de tv-contracten aflopen.

Bron: © NU.nl

© MAROKKO.NL 2000

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi