Multiculturele jongeren zoeken hulp via internet

algemeen
4
8 dec '08
De meeste multiculturele jongeren vragen geen hulp langs reguliere weg. Maar wel via internet.

Dat blijkt uit cijfers van hulpmix.nl , een online hulpsite voor jongeren met psychische of sociale problemen. In het eerste jaar zijn er ruim 1000 chatgesprekken gevoerd. 80 Procent van de chatters was van multiculturele afkomst.

De gesprekken worden gemiddeld met een 8,6 beoordeeld. De meeste gesprekken gaan over gevoelens, vrienden en relaties. De eerste verjaardag van de site wordt van 9 tot en met 12 december gevierd met chatsessies met bekende Nederlanders. Van 18.00 tot 19.00 uur kunnen jongeren chatten met rapper Fouradi, Sal (Ab & Sal), Esmaa Alariachi (Meiden van Halal) en Gürkan Küçüksentürk (ONM, Schnitzelparadijs).

Op hulpmix.nl kunnen jongeren over 100 onderwerpen informatie en tips krijgen en vragen stellen aan andere jongeren. Via chat of e-mail kunnen ze anoniem contact opnemen met hulpverleners. In het eerste jaar heeft de site ruim 30.000 bezoekers getrokken.

In totaal zijn er ruim 1000 chatgesprekken gevoerd met voornamelijk Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Liefdesproblemen, onzekerheid, depressiviteit en ruzie zijn de meest voorkomende onderwerpen.

De jongeren reageren erg enthousiast op de hulpsite. “Ik vind dit persoonlijk een goeie site, omdat je anoniem je problemen kwijt kan, en samen naar een oplossing kan zoeken, zonder dat je het gevoel krijgt dat je het helemaal alleen moet doen in het leven”, aldus een 17 jarige Marokkaans-Nederlandse jongen.

Al jaren blijkt dat multiculturele jongeren of hun ouders niet snel hulp zoeken bij de reguliere instanties. Ze denken dat ze daar niet goed geholpen worden en schamen zich vaak ook voor hun problemen. Als ze wel hulp krijgen, dan is dat vaak een zwaardere vorm van hulp, omdat ze er zo lang mee rondgelopen hebben.

Omdat multiculturele jongeren wel zeer actief zijn op internet en online hulp bewezen effectief is, sloegen vorig jaar vijf instellingen uit de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg de handen ineen.

Paul Willems, bestuurder van de Amsterdamse kinder- en jeugdpsychiatrische instelling de Bascule, een van de deelnemende partijen: “In onze reguliere zorg is 15 procent van onze cliënten van niet-Nederlandse afkomst. Terwijl in Amsterdam ruim 60 procent van de jongeren multicultureel is. Met hulpmix.nl weten we een deel van die groep wel te bereiken”.

Hulpverlener Stephanie Kernizan van hulpmix.nl : “Iedere jongere is anders. We spreken ze aan op wie ze zijn, niet op hun afkomst. Er is echter wel oog voor hun achtergrond. Zestien van de twintig hulpverleners heeft naast de Nederlandse ook een andere culturele achtergrond.

,,Hierdoor kunnen we ons goed inleven in hun situatie. Verder werken we ook intensief samen met cultuurgebonden websites zoals marokko.nl en hababam.nl en hebben veel multiculturele jongeren meegedacht bij de opzet van de site.”

Aanpak

De aanpak die de hulpverleners hanteren is ook anders dan anders. Kernizan: “In de jeugdhulpverlening is men erg gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van jongeren. Bij multiculturele jongeren speelt vaak de sociale structuur van familie en vrienden een heel sterke rol. Wij betrekken dat bij de chat en e-mailcontacten en kunnen de jongeren daardoor beter helpen. Dat het aanslaat laten de cijfers duidelijk zien”.

Over hulpmix.nl

De online hulp op hulpmix.nl wordt geboden door medewerkers van bureaus jeugdzorg van Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, de Bascule en door GGzE. De jongerensites marokko.nl en hababam.nl hebben de site mede ontwikkeld. De radiozender FunX ondersteunt de website. Initiatiefnemers van hulpmix.nl zijn de MOgroep en e-hulp.nl.


Hulpmix.nl wordt mede gefinancierd door het VSBfonds en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

© MAROKKO.NL 2008
multicultureel jongeren marokko.nl hababam.nl hulpmix.nl
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?